Υψηλή χοληστερόλη; Έχετε δοκιμάσει ποπκόρν;
Το απροσδόκητο όφελος που έχει η καθημερινή κατανάλωση ποπκόρν στη χοληστερόλη.
Το ποπκόρν δεν έχει την καλύτερη φήμη, καθώς για τους περισσότερους σημαίνει κουβάδες με ψημένους σπόρους καλαμποκιού, αρωματισμένους με βούτυρο, γεμάτους αλάτι, που συνοδεύουν βραδιές κινηματογράφου. Γι’ αυτό θεωρείται ότι συμβάλλει στην παχυσαρκία, αυξάνει την κακή χοληστερόλη και προκαλεί υπερφαγία.
Ο τρόπος παρασκευής του, είτε στο τηγάνι είτε στην ειδική συσκευή, το καθιστά ιδιαίτερα ανθυγιεινό. Όπως σημειώνει το Health Digest, η ποσότητα που σερβίρεται στα σινεμά, (περίπου 10 φλιτζάνια το μικρό μέγεθος) περιέχει αρκετά γραμμάρια κορεσμένου λίπους (περίπου 30 γρ.), λόγω της χρήσης ηλιέλαιου. Όταν χρησιμοποιείται βούτυρο, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο, οι θερμίδες αυξάνονται σε 130 για την ίδια ποσότητα.
Εκτός από τις πολλές θερμίδες, που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχει και η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών και την απόφραξη των αρτηριών. Τα υψηλά ποσοστά LDL οφείλονται στα συγκεκριμένα λίπη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποπκόρν.
Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα με το ποπκόρν έγκειται στο λάδι ή το βούτυρο που χρησιμοποιείται, όχι στο ίδιο το καλαμπόκι. Στην πραγματικότητα, το καλαμπόκι μπορεί να μειώσει την LDL στο αίμα. Είναι μια τροφή ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι γνωστό πως τέτοιες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση λιπαρών που αυξάνουν την LDL.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) και η Μάγια Βαντιβέλου, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής και Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Rhode Island, αναφέρουν: «Όταν το ποπκόρν παρασκευάζεται σωστά, είναι μια εξαιρετική τροφή, ειδικά για άτομα που δεν καταναλώνουν φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λαχανικά».
Το κλειδί είναι στο πώς μαγειρεύεται το ποπκόρν. Ο πιο υγιεινός τρόπος είναι στη φριτέζα αέρος, που δεν χρησιμοποιεί έλαια και βοηθά να διατηρηθούν όλες οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του, όπως το φυλλικό οξύ, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, το παντοθενικό οξύ και οι βιταμίνες B6, A, E, και K.
Εάν δεν διαθέτετε φριτέζα αέρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο το ποπκόρν διατηρεί όλες τις θρεπτικές ουσίες του, αν και μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση, που μπορείτε να βελτιώσετε προσθέτοντας βότανα όπως ρίγανη και θυμάρι.
Πηγή: Health Digest