Μητσοτάκης για Σαμαρά: Απαράδεκτη αναφορά, δεν μου άφησε κανένα περιθώριο - Αιχμή και για Καραμανλή
Απαντήσεις στο θέμα διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού έδωσε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις στην κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αναφορά για «χαριεντίσματα» και τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο δεν άφησε «κανένα περιθώριο» για να χειριστεί διαφορετικά το θέμα.
Αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή, έκανε μια αιχμηρή τοποθέτηση, λέγοντας ότι διαφωνεί με την κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, και πρόσθεσε πως με αυτόν τον τρόπο προστάτευσε και το κύρος κυβέρνησης και της παράταξης.
Ειδικότερα, σε αποσπάσματα της συνέντευξης που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη (σ.σ. του κ. Σαμαρά στο «Βήμα») ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο από όσα είπε Αντώνης Σαμαράς, ήταν τα περί «χαριεντισμών» του στην Βουδαπέστη, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη… Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο... Τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν ουσιαστικά, περίπου κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία, κατ' ουσίαν δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει κάποιος στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απαντά και στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά. «Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», είπε. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποχωρήσεων βουλευτών της ΝΔ στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά και σημείωσε πως «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή 4ετίας».
«Καμία πρόοδος στη μία διαφορά με την Τουρκία»
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην στρατηγική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και τον υπό εξέλιξη διάλογο Αθήνας - Άγκυρας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις Σαμαρά περί ενδοτικότητας. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη μια διαφορά με την Τουρκία (σ.σ. οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα και εμείς δεν είμαστε διατεθημένοι σημαίνει ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχτεί καμία πρόοδος. Αν το καλό κλίμα στις προσωπικές σχέσεις που διαμορφώνεται μεταξύ εμού και του Τούρκου πρόεδρου, μεταξύ του Έλληνα υπουργού εξωτερικών και του Τούρκου ΥΠΕΞ, κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους» ανέφερε.