Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας - Αιχμή σε Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά
Ο πρώην Πρωθυπουργός για πρώτη φορά δημοσίως έκοψε κάθε συζήτηση περί υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή του.
Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά πήρε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «ΓΙΑΒΟΛ!».
«Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής» είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ως προς τα σενάρια για υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά και από την πρόταση που κατέθεσε μέσω της επίμαχης συνέντευξής του ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται:
«Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει», είπε καταληκτικά στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.
Η προειδοποίηση για τα ελληνοτουρκικά
Ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε νέο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τα ελληνοτουρκικά και τον διάλογο που επιχειρούν να οικοδομήσουν οι δυο χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτους ή υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς», ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας:
«Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού. Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση» τόνισε ο κ. Καραμανλής.
«Ανήμπορη η Ευρώπη»
Ο πρώην Πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην Ευρώπη και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει διατυπώνοντας σαφέστατες αιχμές για τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της στα κρίσιμα και ανοιχτά «μέτωπα» που αντιμετωπίζει δείχνοντας σαφώς προς την πλευρά της Γερμανίας.
«Η Ευρώπη μοιάζει ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον να τις επηρεάσει αποφασιστικά. Με την διαδικασία ολοκλήρωσής της επιεικώς μετέωρη, χωρίς κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, με εμφανές έλλειμμα ηγεσίας και αδύναμες κυβερνήσεις, ειδικά στις μεγάλες χώρες της, η Ευρώπη δεν έχει αυτόνομη και αξιόπιστη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της. Περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα» είπε ο κ. Καραμανλής προειδοποιώντας εκ νέου για το μεταναστευτικό που όπως σημείωσε «έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα, την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης». Υπενθύμισε πως «η Γερμανία αρχικά απηύθυνε προσκλητήριο προς τους μετανάστες» χωρίς να υπάρχουν κανόνες με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι διακινητές να αποφασίζουν ποιοι και πόσοι θα έρθουν στην Ευρώπη.
«Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών, η οποία είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Δυστυχώς, και στο μείζον αυτό πρόβλημα, τα κράτη μέλη λειτουργούν μονομερώς και αδυνατούν να δουν τη συνολική εικόνα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα οι ενέργειες της Γερμανίας, με γνώμονα αποκλειστικά τη διαχείριση του προβλήματος εντός των συνόρων της» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.
«Καρφιά» για τα μνημόνια και τη Γερμανία
Προσπερνώντας με μία μόνο πλάγια αναφορά τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας οδηγήθηκε στα μνημόνια - «είναι αλήθεια ότι υπήρξαν καθυστερήσεις ως την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας μας» - ο Κώστας Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική των μνημονίων και για τη στάση της Γερμανίας.
«Η Γερμανία έκανε την οικονομία το όχημα της μεγάλης επιρροής της στα Ευρωπαϊκά πράγματα και συχνά της ηγεμονίας της σε αυτά. Και έριξε το βάρος της στον οικονομικό άξονα, αλλά με τους δικούς της όρους. Η επιρροή αυτή της Γερμανίας πολλές φορές ξεστράτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πραγματικό νόημά της, με αποτέλεσμα να κλονιστεί και η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό όραμα» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η πολιτική των Μνημονίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση. Αντί μεταφοράς πόρων από τον πλουσιότερο Βορρά στον φτωχότερο Νότο, αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση Ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν» παρατήρησε, μεταξύ άλλων.
«Άκρατος δικαιωματισμός, θίγει πατροπαράδοτες αξίες»
Ο κ. Καραμανλής περιέγραψε ένα «εκρηκτικό μείγμα» για την Ευρώπη το οποίο προέρχεται από την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους αλλά και τον «άκρατο δικαιωματισμό που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, της ίδιας της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
«Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.