Δύσκολος Δεκέμβριος για το Μαξίμου: Έρχονται νέες παρεμβάσεις από Καραμανλή και Σαμαρά για τα εθνικά
Στη Λευκωσία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της διαγραφής και των δηλώσεων Σαμαρά που προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στην Κύπρο.
Για την επόμενη φάση της αναμέτρησης με τον Αντώνη Σαμαράπροετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσα σε μια εβδομάδα άλλωστε τον Δεκέμβριο, τόσο ο Μεσσήνιος πολιτικός, όσο και ο Κώστας Καραμανλής, έχουν προγραμματισμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο τα εθνικά θέματα.
Τον χορό θα ανοίξει ο Κώστας Καραμανλής στην Παλιά Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση του Συλλόγου Καρπαθιωτών και πέντε ημέρες αργότερα ακολουθεί η διημερίδα για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, στην οποία είναι προσκεκλημένοι και οι δυο πρώην. Με βάση το γεγονός ότι στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα ιδιότυπο έστω και ετεροχρονισμένο ντιμπέιτ.
Στην Ηρώδου Αττικού καταγράφουν με ανακούφιση ότι η διαγραφή Σαμαρά αφήνει μέχρι στιγμής, ανεπηρέαστο το γαλάζιο «μαντρί», καθώς εκτός από τις παραιτήσεις κάποιων λίγων κομματικών στελεχών, δημόσια οι βουλευτές στηρίζουν την απόφαση Μητσοτάκη.
Ακόμη στην πρωθυπουργική έδρα δίνουν ικανοποίηση, δυο διαδοχικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της απόφασης Μητσοτάκη δεν είναι αρνητικός. Μετά τη μέτρηση της GPO για τα Παραπολιτικά που έδειχνε ότι το 46,3% θεωρούσε δικαιολογημένη τη διαγραφή έναντι του 35% που ήταν αντίθετο, στη δημοσκόπηση της Interview η συντριπτική πλειονότητα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα 7 στους 10 ψηφοφόρους, συμφώνησαν με την διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού.
Στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την άλλη, με φόντο και τη δημόσια ενόχληση που εκφράστηκε στην Κύπρο, οι αναφορές Σαμαρά για τους κοινούς «χαριεντισμούς» με τον Ερντογάν, η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία και η συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη δίνει ακόμη ένα βήμα για μια κοινή αντίδραση.
Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και συντονισμού στην εξωτερική πολιτική με αιχμή το Κυπριακό και τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Σε αυτό το σκηνικό προστίθενται και οι προβλέψεις για εξελίξεις στις συζητήσεις για το Κυπριακό στις αρχές του 2025. Παρά την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, φαίνεται ότι στην αρχή του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί μια πενταμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που δεν αποδεχόταν αρχικά η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η θέση της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει αδιαπραγμάτευτη τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει «η λύση δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στην ομιλία του στη Λευκωσία, ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποστηρίξει ότι μαγειρεύονται επικίνδυνες λύσεις σε Αιγαίο και Κύπρο.