Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά τραβάει διαχωριστική γραμμή και από τον Κώστα Καραμανλή
Τέλος στη διαφορετική αντιμετώπιση του Κώστα Καραμανλή βάζει ο κ. Μητσοτάκης τραβώντας διαχωριστική γραμμή μετά τα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός για τη διαγραφή Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια χρονική απόσταση σχεδόν δυο μηνών, από τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης όπου το σύνθημά του προς τον κόσμο ήταν να τιμήσει «και τους παρόντες και τους απόντες αρχηγούς», έχει τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από τους απόντες.
Από τότε μεσολάβησε η διαγραφή Σαμαρά αλλά για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός χωρίς να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ, επέλεξε διαφορετική τακτική απέναντι και στον Κώστα Καραμανλή. Τη στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός, καθόταν δίπλα – δίπλα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ήδη είχε πάρει την απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στην κριτική που του είχε για την καρατόμηση του Μεσσήνιου πολιτικού.
Για πρώτη φορά καθαρή διαχωριστική γραμμή από τον Κ. Καραμανλή
«Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», ήταν οι 14 λέξεις με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι διαφοροποιήσεις του Κώστα Καραμανλή.
«Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», είχε αναφέρει από την Πάτρα ο κ. Καραμανλής. Με αυτή την τοποθέτηση γάλαζια στελέχη, θεωρούσαν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός όχι μόνο υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαμαρά και το δικαίωμα του στην αυστηρή κριτική, αλλά έδειξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη διαγραφή αποδυνάμωνε και τη δική του θέση στο κόμμα.
Μετά ομιλία Καραμανλή στην αχαϊκή πρωτεύουσα πάντως, είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια στο τέλος της στρατηγικής κατευνασμού του, που πολλοί θεωρούσαν ότι ακολουθούσε η Ηρώδου Αττικού. Άλλωστε το Μαξίμου στο επίσημο σχόλιο του, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, μπορεί να χαρακτήριζε την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού «ήπια και ενωτική». Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, επέστρεφαν στην επικαιρότητα οι σελίδες των έξι διαγραφών του Κώστα Καραμανλή από τα κεφάλαια της Προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ αυτών σημαντικών στελεχών του κόμματος, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Στέφανος Μάνος και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.
Πρόσωπα κοντά στον Κώστα Καραμανλή ωστόσο υπενθύμιζαν ότι αυτές διαγραφές έγιναν όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά βέβαιος, ότι δεν θα φανεί ο αντίκτυπος της διαγραφής Σαμαρά στο κόμμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποχωρήσεων βουλευτών της ΝΔ στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά και προσθέτει «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή 4ετίας».
Στη δημοσκόπηση πάντως της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 76% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί θετική εξέλιξη τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, όμως την ίδια στιγμή από ένα διψήφιο ποσοστό της τάξης του 17%, κρίνεται ως αρνητική.