Καραμανλής: Όλο και πιο καθαρή η διάσταση απόψεων με Μητσοτάκη όχι μόνο για τη διαγραφή Σαμαρά
Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, κυβερνητικός και κομματικός προσανατολισμός. Ο πρώην Πρωθυπουργός υπενθυμίζει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια τη διάσταση απόψεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
O Κώστας Καραμανλής τελειώνοντας την ομιλία στην Πάτρα δεν θα αναζητούσε, μέσω των συνεργατών του, τα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών στη σελίδα στο Youtube από την οποία γινόταν η μετάδοση.
Γνωρίζει, όπως έλεγε στον Flash.gr, πρόσωπο που βρίσκεται εδώ και χρόνια, κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, ότι εξακολουθεί να μιλάει στην καρδιά του νεοδημοκράτη. Αλλά το ζητούμενο για τον Κώστα Καραμανλή με αυτήν την παρέμβαση αλλά και με εκείνη που έρχεται στις 8 Δεκεμβρίου στην Παλιά Βουλή, δεν είναι να επιβεβαιώσει τις ψυχρές σχέσεις ή τη διάσταση απόψεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Καραμανλής δεν τις έκρυψε ούτε μέσα από αυτήν την ομιλία. Άλλα έβαλε τη διαφωνία του ακόμη και για τη διαγραφή Σαμαρά, στη νουθεσία του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής». Γιατί όσοι ξέρουν να διαβάζουν τον πρώην Πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι το κίνητρο του Κώστα Καραμανλή δεν είναι «να βάλει το χέρι του στο πηδάλιο του κόμματος» επιμένει ωστόσο στις προειδοποιήσεις του για τα ελληνοτουρκικά σε άλλο ύφος από αυτό του Αντώνη Σαμαρά.
«Στροφή» στις πατροπαράδοτες αξίες
Γι’αυτό και ο πρώην Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, μπορεί να μην αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των επιλογών που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία δυο τετραετίες. Όμως με το δικό του ύφος, επιμένει να αναδεικνύει την «αναγκαία στροφή» στο κόμμα:
«Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες».
Σε κάθε περίπτωση ο Κώστας Καραμανλής έδωσε τροφή για σχόλια με τον τρόπο που τοποθετήθηκε, για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει», ήταν η αναφορά στην ομιλία του.
Αλλά σε συνδυασμό με την ανοιχτή γραμμή που βρίσκεται με τον Αντώνη Σαμαρά, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα της πρότασης του ονόματος του. Ο πρώην Πρωθυπουργός άλλωστε δεν είχε κρύψει ποτέ τις διαθέσεις του για το συγκεκριμένο αξίωμα, το οποίο όπως θύμιζαν κάποιοι στην περιβόητη εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου, είχε σπεύσει να απορρίψει ο Μεσσήνιος πολιτικός.