Το καθημερινό αφέψημα που είναι «ασπίδα» κατά των καρκίνων του κεφαλιού - Πόσο πρέπει να πίνετε
Νέα μελέτη αναφέρει ότι ο καφές, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 17%. Ποια είναι η ιδανική ποσότητα.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer, αναφέρεται ότι ο καφές προστατεύει από συνηθισμένους καρκίνους του στόματος, του λαιμού και των φωνητικών χορδών.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στο sciencealert, ανέλυσαν τα δεδομένα από 14 προηγούμενες μελέτες και συνολικά 25.000 ιατρικούς φακέλους, για να προσδιορίσουν ποιες διατροφικές συνήθειες προστατεύουν από καρκίνους του κεφαλιού.
Πόσο καφέ πρέπει να πίνετε
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όσοι έπιναν 4 κύπελλα καφεϊνούχου καφέ ή και παραπάνω είχαν 17% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού. Αντίστοιχα αποτελέσματα έδωσε και το τσάι.
Η έρευνα βρήκε επίσης ότι όσοι χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πλακώδους επιθηλίου του εγκεφάλου και του λαιμού (HNSCC). Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ είναι επιβαρυντικός παράγοντας.
Πιο αναλυτικά, όσοι έπιναν 4 κύπελλα καφεϊνούχου καφέ είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, 22% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του λαιμού, ενώ όσοι έπιναν 3-4 κύπελλα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του κατώτερου τμήματος του λαιμού κατά 40%.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ σχετίζεται με 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα, το τσάι συνδέθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο χαμηλότερο τμήμα του λαιμού, αν και το δεύτερο ή τρίτο κύπελλο τσαγιού συνδέθηκε με 38% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV
Οι καρκίνοι του κεφαλιού και του αυχένα έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς πολλά από τα κράτη έχουν προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι μία από τις συχνότερες αιτίες. Ωστόσο, σε χώρες χωρίς εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του αυχένα είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα.
Ετησίως υπάρχουν 900.000 περιστατικά, με τη θνησιμότητα να ανέρχεται στο 50%. Ακόμα και αν κάποιος δεν χάσει τη ζωή του, μπορεί να έχει παραμορφώσεις που δεν θα του επιτρέπουν να μιλήσει ή να φάει.
Η επιδημιολόγος Yuan-Chin Amy Lee από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα υποστηρίζει ότι «ο καφές και το τσάι είναι σχετικά πολύπλοκα ποτά, και τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί η επίδραση του καφέ και του τσαγιού στον καρκίνο».