Καρκίνος του εντέρου: Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που αναγεννά το έντερο αποτρέποντας τους όγκους
Μια πρωτεΐνη-διακόπτης προωθεί την αναγέννηση του κυττάρου καταστέλλοντας παράλληλα την ανάπτυξη όγκων.
Το έντερο φθείρεται από την καθημερινή λειτουργία της πέψης των τροφών και τα τοιχώματά του ανανεώνονται με μια φυσική διεργασία που περιλαμβάνει τον υγιή πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αποτροπή του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο.
Ο ρόλος του RNA
Αναλύοντας βάσεις δεδομένων RNA, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας εντόπισαν μία πρωτεΐνη που δρα αναγεννητικά για το έντερο και κατασταλτικά για τον καρκίνο. Ο διπλός αυτός παράγοντας, που ονομάζεται ηπατικός υποδοχέας Χ, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, ο βιολόγος Σρουστιντάρ Ντας αναφέρει: «Είναι πρακτικά αδύνατο να ενισχύσουμε την αναγέννηση των ιστών χωρίς να προκαλέσουμε ανάπτυξη όγκων, γιατί τα καρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται τους φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης. Τώρα ταυτοποιήσαμε ένα μόριο που βοηθάει το έντερο να αναγεννηθεί, καταστέλλοντας παράλληλα την ανάπτυξη όγκων».
Ο παράγοντας LXR
Το εν λόγω μόριο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μελετών για νέες μεθόδους αντιμετώπισης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενεργοποιούνται συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την αναγέννηση του εντέρου σε ποντίκια, και τα γονίδια αυτά ελέγχονται από τον παράγοντα LXR.
Ο παράγοντας LXR είναι ένας βιολογικός «διακόπτης» που ενεργοποιεί την παραγωγή αμφιρεγουλίνης, ενός μορίου το οποίο βοηθάει στην παραγωγή κυττάρων. Συγχρόνως, όταν έχει προκληθεί καρκίνος, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου.
Μέχρι τώρα, η αντιμετώπιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου γινόταν με ανοσοκατασταλτικά για τη διαχείριση της φλεγμονής. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά είναι δραστικά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών και έχουν παρενέργειες.
Αντίθετα, ο παράγοντας LXR μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αλλά και καρκίνο του εντέρου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature.