Βουβωνική πανώλη ανακαλύφθηκε σε μούμια 3.290 ετών
Εντυπωσιακή ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές υποδηλώνει επιδημία βουβωνικής πανώλης στην αρχαία Αίγυπτο.
Αρχαιολόγοι στην Ιταλία εντόπισαν μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις βουβωνικής πανώλης, μιας ασθένειας που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους στο παρελθόν. Μέχρι πρότινος, το «ρεκόρ» κατείχε ένας σκελετός 5.000 ετών που είχε βρεθεί στη Ρωσία.
O βάκιλος του Γέρσιν
Η βουβωνική πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και μεταδίδεται στα ζώα μέσω ψύλλων. Μολυσμένοι ψύλλοι από άλλα ζώα δαγκώνουν υγιείς ανθρώπους, μεταφέροντας το βακτήριο. Σε μικρότερο βαθμό, η μετάδοση γίνεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σωματικών υγρών και αναπνευστικών σωματιδίων.
Το «ιταλικό» εύρημα
Η μούμια με τη βουβωνική πανώλη προέρχεται από τη συλλογή του ιταλικού μουσείου Museo Egizio στο Τορίνο. Είχε ανακαλυφθεί στην περιοχή Τούνα Ελ Γκεμπέλ της Αιγύπτου τον Οκτώβριο του 2023 και χρονολογήθηκε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα μεταξύ 1686 και 1449 π.Χ.
Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι η μουμιοποίηση έγινε χειρωνακτικά, αλλά δεν μπορούν να καθορίσουν πόσο διαδεδομένη ήταν η πανώλη εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι πιθανότητες να επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός είναι πολύ μικρές.
Μαύρος θάνατος
Η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος», προκάλεσε 50 εκατομμύρια θανάτους τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη. Επιδημίες της ασθένειας σημειώθηκαν επίσης στην Κίνα και τη Μογγολία κατά τον 19ο αιώνα.