Καρκίνος του εντέρου: Το ρόφημα που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας - Μειώνει τον κίνδυνο κατά 17%
Για την μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο του εντέρου, ένα μεγάλο ποτήρι γάλα την ημέρα (300 mg επιπλέον ασβεστίου) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%, ανέφεραν οι ερευνητές. Παρόμοια προστατευτική επίδραση είχαν και πηγές ασβεστίου μη ζωικής προέλευσης, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.
«Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν», ανέφερε η δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση είτε προέρχεται από γαλακτοκομικές πηγές είτε από μη γαλακτοκομικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε η ίδια.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα. Για την τελευταία μελέτη, η Papier και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Τι έδειξε η μελέτη
Όπως διαβάζουμε στην Daily Express η μελέτη βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου και επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και τα κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο.
Η κατανάλωση 20 γρ. αλκοόλ επιπλέον την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ η κατανάλωση 30 γρ. περισσότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά, σύμφωνα με την Papier, οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένεται να ισχύουν και για τους άνδρες και τα νεότερα άτομα.
«Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το να συνδέεται με τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρκινογόνου δυναμικού τους», ανέφερε.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.