Μεγάλη προσοχή: Ο απίστευτος λόγος για να μην ξαναπιείς τσάι από φακελάκι
Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Ένα μόνο φακελάκι τσαγιού μπορεί να απελευθερώσει δισεκατομμύρια μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα.
Σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η οποία δημοσιεύεται στο Chemosphere, αναφέρεται ότι τα ατομικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σε κάθε mL. Μάλιστα, εκτός από τα μικροπλαστικά, απελευθερώνονται και νανοπλαστικά (σωματίδια χίλιες φορές μικρότερα).
Τα νούμερα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, αλλά συνάδουν με πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση πλαστικών και υψηλής θερμοκρασίας, όπως τα ταπεράκια φαγητού που ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και εξηγούν ότι έχουν καταφέρει να περιγράψουν και να ταυτοποιήσουν αυτούς τους ρυπαντές με τεχνολογία αιχμής και κυρίως το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα σύνολο συσκευασιών τσαγιού που πωλούνται ευρέως. Χρησιμοποιώντας λέιζερ, μπόρεσαν να μελετήσουν με ακρίβεια τις χημικές και φυσικές ιδιότητες των σωματιδίων.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματά των ερευνών
Αναλυτικά, τα φακελάκια από πολυπροπυλένιο απελευθέρωσαν 1,2 δισεκατομμύρια σωματίδια ανά mL, με μέσο μέγεθος τα 136,7 nm (χιλιοστά του εκατομμυριοστού του μέτρου). Τα φακελάκια κυτταρίνης απελευθέρωσαν 135 εκατομμύρια σωματίδια ανά mL, με μέσο μέγεθος 244 nm. Τα φακελάκια από νάιλον-6 απελευθέρωσαν 8,18 εκατομμύρια σωματίδια ανά mL, με μέσο μέγεθος 138,4 nm.
Μέχρι που φτάνουν τα μικροπλαστικά
Μια πιο ανησυχητική διαπίστωση ήταν ότι τα σωματίδια μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον πυρήνα των κυττάρων του επιθηλίου, της επένδυσης του εντερικού σωλήνα. Η σύσταση των σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η επιστημονική ομάδα υποδεικνύει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη χρήση πλαστικών στα τρόφιμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά παρεμβαίνουν στις λειτουργίες των κυττάρων και αυξάνουν τις πιθανότητες μολύνσεων. Τέλος, η παρουσία τους στο έντερο μπορεί να επιτείνει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.