Ιαπωνία: Ηλιακά πάνελ νέας τεχνολογίας θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 πυρηνικούς σταθμούς
Με στόχο μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050, οι Ιάπωνες στρέφονται στα ηλιακά πάνελ από περοβσκίτη.

Ιάπωνες ερευνητές ετοιμάζονται να αλλάξουν το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έναν νέο τύπο ηλιακού συλλέκτη, ο οποίος θα μπορούσε να παράγει τόση ενέργεια όση παράγουν 20 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Και οι νέοι συλλέκτες δεν είναι μόνο πιο αποδοτικοί, αλλά είναι αναδιπλούμενοι, ελαφρότατοι και χρησιμοποιούν περοβσκίτη, το τελευταίας τεχνολογίας συνθετικό υλικό.
Η στροφή μετά τη Φουκουσίμα
Όπως διαβάζουμε στο Union Rayo, η στροφή της Ιαπωνίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκίνησε μετά τους σεισμούς του 2011 και την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα. Από τότε, η χώρα κάνει προσπάθειες να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, καθώς και να επανασχεδιάσει τα συστήματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο σχεδιασμός της είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς επιθυμεί μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050.
Τι είναι τα πάνελ περοβσκίτη και γιατί ξεχωρίζουν
Tα πάνελ περοβσκίτη όχι μόνο είναι κατά 15% πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά πάνελ πυριτίου, αλλά είναι και πιο οικονομικά στην παραγωγή τους. Παράλληλα, μπορούν να εγκατασταθούν σε ακανόνιστες επιφάνειες, κάτι που είναι ιδανικό για τις πόλεις της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία έχει ήδη πενταπλασιάσει την κάλυψη των αναγκών της με ηλιακή ενέργεια. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 1,9% το 2014, ενώ τώρα είναι περίπου 10%. Τα πάνελ περοβσκίτη μπορούν να καλύψουν τις στέγες των κτιρίων, δημιουργώντας τα πιο σύγχρονα εναλλακτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα ηλιακά πάνελ μπορούν να παράγουν μέχρι και 20 γιγαβάτ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040.
Παράλληλα, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ιωδίου, ενός συστατικού απαραίτητου για τα πάνελ περοβσκίτη, κάτι που κάνει το όριο των 5 ετών που έχουν θέσει πιο εφικτό.
Προς ένα καλύτερο μέλλον
Αυτή η καινοτομία δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό άλμα· είναι ένα πρότυπο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλές χώρες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια. Με τη χρήση των πάνελ περοβσκίτη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα καθαρότερο περιβάλλον, με σεβασμό στα φυσικά οικοσυστήματα και ανώτερη ποιότητα ζωής.