Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον κήπο που τάφηκε ο Ιησούς κάτω από τον Ναό του Πανάγιου Τάφου
Η Βίβλος αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Ιησούς τάφηκε σε ένα μνημείο δίπλα σε έναν κήπο - Αρχαιολόγοι λένε ότι τον βρήκαν.
Ανασκαφές στον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψαν φυτικά κατάλοιπα ηλικίας 2.000 ετών, τα οποία ενδέχεται να προέρχονται από τον αρχαίο κήπο που αναφέρεται στο Kατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (19:41).
Σύμφωνα με το κείμενο, ο Ιησούς σταυρώθηκε και τάφηκε κοντά σε έναν κήπο έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πρόσφατα ευρήματα στον Ναό του Πανάγιου Τάφου.
Ανακαλύψεις κάτω από τον Ναό του Πανάγιου Τάφου
Όπως διαβάζουμε στο allthatsinteresting.com, oι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από τα πέτρινα πατώματα του ναού κειμήλια, όπως αγγεία, νομίσματα και άλλα αντικείμενα από την εποχή των Σταυροφοριών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό εύρημα είναι φυτικά υπολείμματα από ελιές και αμπέλια ηλικίας 2.000 ετών.
Από το 2022, η εκκλησία έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για αρχαιολόγους, γεωλόγους και αρχαιοβοτανολόγους, οι οποίοι μελετούν τα ευρήματα και προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τις αρχαίες γραφές. Ανάμεσα στα επιστημονικά εργαλεία ξεχωρίζει η τρισδιάστατη χαρτογράφηση μέσω ραντάρ, η οποία βοηθά τους ερευνητές να οπτικοποιήσουν τα στρώματα της εκκλησίας χωρίς να παρέμβουν στο μνημείο. Με αυτή την τεχνολογία δημιουργούνται αναπαραστάσεις των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου όπως ήταν στις διάφορες ιστορικές περιόδους.
Τα φυτικά κατάλοιπα που επιβεβαιώνουν τη βιβλική αναφορά
Πρόσφατα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα σημαντικό εύρημα κάτω από το πέτρινο πάτωμα του Ναού του Πανάγιου Τάφου, κάτι που επιβεβαιώνει τη βιβλική αναφορά για τον τάφο του Ιησού. Οι αρχαιοβοτανολόγοι ανέλυσαν το έδαφος κάτω από την εκκλησία και βρήκαν σπόρους και γύρη από ελιές και αμπέλια. Αν και η διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης είναι σε εξέλιξη, φαίνεται πως τα ευρήματα χρονολογούνται περίπου πριν από 2.000 χρόνια, όσο και ο θάνατος του Ιησού.
Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 19, στίχος 41-42, αναφέρεται ότι στο μέρος που σταυρώθηκε ο Ιησούς υπήρχε ένας κήπος και σε αυτόν ένα μνημείο, στο οποίο δεν είχε ταφεί ποτέ άλλος. Εκεί έθαψαν τον Ιησού γιατί το μνημείο ήταν κοντά.
Η σημασία των ευρημάτων για την ιστορία του Πανάγιου Τάφου
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του αρχαίου τάφου κάτω από την εκκλησία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματα από την αρχαιοβοτανική μελέτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, δεδομένης της αναφοράς στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο αναφέρει μια πράσινη περιοχή ανάμεσα στον Γολγοθά (ή Κρανίου Τόπο, τον τόπο της Σταύρωσης του Ιησού) και τον τάφο, και οι επιστήμονες φαίνεται πως εντόπισαν αυτά τα καλλιεργημένα χωράφια.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είτε κάποιος πιστεύει είτε όχι στην ιστορικότητα του Αγίου Τάφου, η ιστορία αυτού του μνημείου είναι η ιστορία της Ιερουσαλήμ, και τουλάχιστον από κάποια στιγμή και μετά, είναι η ιστορία της λατρείας του Ιησού Χριστού.