Επανάσταση στην ανοσοθεραπεία: Νέα «έξυπνα» κύτταρα εντοπίζουν και καταστρέφουν τους όγκους
Νέα γενιά CAR Τ-λεμφοκυττάρων στοχεύει με υπερήχους και εξαλείφει δύσκολους καρκινικούς όγκους.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, παρουσιάζεται ένα νέο εργαλείο καταπολέμησης του καρκίνου: η σειρά T-λεμφοκυττάρων EchoBack CAR, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει επίμονους όγκους χωρίς να βλάπτει γειτονικά υγιή κύτταρα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια είχαν εφαρμόσει αυτή την τεχνολογία μόνο σε καρκίνους του αίματος, όπως η λευχαιμία, αλλά η τελευταία σειρά Τ-λεμφοκυττάρων EchoBack CAR μπορεί να αντιμετωπίζει επίμονους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του προστάτη.
Τα Τ-λεμφοκύτταρα CAR προέρχονται από Τ-λεμφοκύτταρα του ασθενούς, που «προγραμματίζονται» στο εργαστήριο ώστε, όταν μεταφερθούν ξανά στον ασθενή, να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ένταση, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς παρενέργειες. Ο λόγος για τον οποίο λέγονται EchoBack είναι γιατί ενεργοποιούνται με υπερήχους.
Ενεργοποίηση με υπερήχους
Όπως διαβάζουμε στο thebrighterside.news, οι ερευνητές δίνουν έναν σύντομο παλμό 10 λεπτών που ενεργοποιεί τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα και τότε μπορούν να επιτίθενται στους όγκους για μέχρι και 5 μέρες, αντί για 24 ώρες όπως η προηγούμενη εκδοχή. Αυτό μειώνει και τη συχνότητα των θεραπειών από μία ανά ημέρα σε μία ανά δύο εβδομάδες ή και λιγότερο. Επίσης, όπως λένε οι ερευνητές, τα νέα Τ κύτταρα ξέρουν πότε να σταματούν για να μη βλάπτουν υγιή κύτταρα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ερευνητές τροποποιούν γενετικά τα Τ-λεμφοκύτταρα, προσθέτοντας ειδικούς υποκινητές (αλληλουχίες DNA που ρυθμίζουν την παραγωγή πρωτεϊνών), οι οποίοι ενεργοποιούνται με τη θερμότητα που προκαλεί ο υπέρηχος. Για να γίνει αυτό, μελετήθηκαν πρώτα εκατοντάδες υποκινητές ώστε να επιλεχθούν οι κατάλληλοι. Μόλις ενεργοποιηθεί ο υποκινητής με τον υπέρηχο, ενεργοποιούνται τα εσωτερικά συστήματα μηνυμάτων των Τ-λεμφοκυττάρων, όπως της πρωτεΐνης ZAP70 και τα μονοπάτια MAPK/ERK, NFAT και NF-κB.
Επίθεση ακριβείας κατά των όγκων
Για να δοκιμάσουν τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα, η ομάδα τα «προγραμμάτισε» ώστε να επιτίθενται στην πρωτεΐνη GD2, που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων γλοιοβλαστώματος (καρκίνου του εγκεφάλου). Παράλληλα, δοκίμασαν και μια παραλλαγή για την πρωτεΐνη PSMA, που εμφανίζεται στον καρκίνο του προστάτη.
Τα αποτελέσματα σε μοντέλα όγκων και σε ζωντανά ποντίκια ήταν εντυπωσιακά. Οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς, ενώ δεν παρατηρήθηκε τοξικότητα εκτός όγκου, δηλαδή καταστροφή υγιών κυττάρων σε εγκέφαλο, καρδιά και πνεύμονες.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η νέα σειρά λεμφοκυττάρων EchoBack CAR μπορεί να δώσει τη λύση σε όγκους που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες και μπορεί να εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίζει όλους τους επίμονους όγκους, όπως το ρετινοβλάστωμα.