Πυρηνική σύντηξη: Επιστήμονες στη Γαλλία έσπασαν το ρεκόρ διάρκειας και σταθερότητας
Ερευνητές στον διεθνή πυρηνικό αντιδραστήρα ITER έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας με πυρηνική σύντηξη.
Η πυρηνική σύντηξη είναι το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης γιατί, αν και όταν επιτευχθεί, θα προσφέρει ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς ραδιενεργά απόβλητα μακράς διαρκείας και αέρια που προκαλούν την παγκόσμια θέρμανση. Μια εταιρεία, μάλιστα, παρουσίασε τα σχέδια για έναν πύραυλο που μπορεί να μας πάει στον Άρη στον μισό χρόνο, με βάση την πυρηνική σύντηξη.
Κάτι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά
Η πιο γνωστή μορφή σύντηξης αφορά την ένωση ισοτόπων του υδρογόνου, του δευτερίου και του τριτίου. Όταν αυτοί οι πυρήνες συγκρούονται σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, σχηματίζουν πλάσμα, ξεπερνούν τις απωστικές δυνάμεις και συγχωνεύονται, απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή κινητικής ενέργειας και νετρονίων. Η πυρηνική σύντηξη έχει επιτευχθεί σε πειραματικές εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο πρακτικό όφελος, καθώς προς το παρόν χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την επίτευξη της αντίδρασης από όση αντλείται με αυτή.
Το πείραμα στη Γαλλία που έσπασε ρεκόρ
Ποια είναι η είδηση; Όπως διαβάζουμε στο earth.com, ερευνητές από τη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τη διατήρηση της αντίδρασης για πάνω από 22 λεπτά, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχαν Κινέζοι. Αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό στόχο, που είναι η αέναη αντίδραση, όπως συμβαίνει στον Ήλιο και σε άλλα αστέρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζονται για την κατασκευή του αντιδραστήρα ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) στη Γαλλία. Σε αυτόν τον αντιδραστήρα γίνεται μαγνητικά περιορισμένη σύντηξη, με πανίσχυρους μαγνήτες ώστε να συγκρατήσουν το πλάσμα.
Ο δρόμος προς την πράσινη ενέργεια του μέλλοντος
Τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ερευνητές είναι ότι η συνολική απόδοση παραμένει χαμηλή και χρειάζονται υλικά που να αντέχουν στις συνθήκες υπερυψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Επιπλέον, για τη διατήρηση της αντίδρασης απαιτείται προσεκτική διαχείριση των μαγνητικών πεδίων που χρησιμοποιούνται, καθώς ακόμα και μικρές διακυμάνσεις μπορούν να τερματίσουν τη διαδικασία.
Ο απώτερος σκοπός είναι η παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας, κάτι που οι ερευνητές πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε κάθε πείραμα. Φυσικά, η απόσταση παραμένει μεγάλη, αλλά η ενέργεια από πυρηνική σύντηξη είναι η ενέργεια του μέλλοντος και η βάση για ένα πιο «πράσινο», βιώσιμο και οικονομικότερο μέλλον.