Ιάκωβος Απέργης: Ο σεφ του Τζάνειου που μετέτρεψε το άνοστο νοσοκομειακό φαγητό σε... γκουρμέ!
Ο Ιάκωβος Απέργης, σεφ στο Τζάνειο νοκοκομείο, άλλαξε ότι ξέραμε για τα νοσοκομειακά φαγητά.
Ο κύριος Ιάκωβος Απέργης είναι ένας σεφ αλλιώτικος από τους άλλους. Δεν θα τον βρείτε σε κανένα πολυτελές εστιατόριο, αλλά η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Ο κύριος Απέργης είναι ο υπεύθυνος της κουζίνας στο Τζάνειο νοσοκομείο.
Η αγάπη του για τη μαγειρική είναι τέτοια που κατάφερε να αλλάξει το άνοστο νοσοκομειακό φαγητό που έχουμε συνηθίσει και να προσφέρει στους ασθενείς γεύματα πιο προσιτά, πιο ιδιαίτερα και με φαντασία, χωρίς να ξεπερνάει τα όρια, δίνοντάς τους απλά μικρές χαρές στις δύσκολες στιγμές που περνάνε.
«Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται κάτι καλύτερο, δεν βγήκαν τυχαία μια μέρα και είπαν "πάμε να φάμε στον Απέργη", ήρθαν άρων άρων και γι' αυτό και εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό για τους κάνουμε να αισθανθούν -έστω και αυτά τα 10-20 λεπτά του φαγητού- ότι βρίσκονται στο σπίτι τους» είπε αρχικά ο σεφ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action24.
Η βάση του είναι η ελληνική κουζίνα και ακολουθεί ένα τυπικό πρόγραμμα σπιτιού, φροντίζοντας κάθε εβδομάδα να είναι διατροφικά ισορροπημένη. Αν και δεν επιτρέπονται πολλά πράγματα στο διατροφολόγιο των ασθενών εντούτοις εκείνος πάντα βρίσκει τον τρόπο να κάνει το φαγητό ελκυστικό και κυρίως νόστιμο. Από την κουζίνα του όμως δεν λείπουν και τα γλυκά. Συχνά δημιουργεί μικρές λαχταριστές λιχουδιές και κάπως έτσι οι διάδρομοι του νοσοκομείου γεμίζουν χαρά.
«Προσπάθησα με τα υπάρχοντα υλικά να φτιάξω ότι μπορώ, γιατί ναι το πιο απλό είναι να ζητάς συνεχώς πρώτες ύλες για να γίνονται πράγματα αλλά πάντα πρέπει να ξεκινάμε με αυτά που έχουμε. Στην κουζίνα ισχύει ότι ισχύει και στην ντουλάπα μας, ανοίγουμε και φοράμε ότι έχουμε αρκεί να είμαστε καθαροί. Στην ουσία μπλέκω τα υλικά μεταξύ τους. Όπως είχα κάνει στην αρχή με το "ψαρομπίφτεκο" ή ένα άλλο εύκολο γλυκό με μπανάνα, σουσάμι και σοκολάτα υγείας. Βέβαια επειδή έχουμε και τα παιδάκια στην παιδοψυχιατρική εκεί βάζουμε Merenda».
Μια άλλη πρωτότυπη ιδέα του κύριου Απέργη είναι το Μιλφέιγ, για το οποίο χρησιμοποιεί την υπάρχουσα κρέμα που παρέχεται στους ασθενείς και φύλλα σφολιάτας που χρησιμοποιούνται για τις πίτες. Το γλυκό του απογειώνεται με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Στη συνέχεια έδειξε το γλυκό νεκταρίνι. «Κάποια στιγμή όλοι βαριούνται τα φρούτα. Η σκέψη ήταν να κάνω γλυκό με κανέλα και ζάχαρη γιατί αυτά έχω», ανέφερε. «Να ψάχνουμε δικαιολογίες για να κάνουμε πράγματα και όχι για να μην κάνουμε επειδή δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες», συνέστησε ο Ιάκωβος Απέργης.
Τέλος ερωτηθείς για τον γνωστό «λαπά» που αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των ασθενών ο ίδιος απάντησε πως μπορεί εύκολα να νοστιμίσει προσθέτοντας απλά λίγο ζωμό λαχανικών.