Δύο φέτες ζαμπόν τη μέρα φέρνουν τον διαβήτη πιο κοντά - Τι δείχνει νέα μελέτη
Κακά νέα για όσους αγαπούν το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά, φέρνει νέα μελέτη για το διαβήτη, η μεγαλύτερη στο είδος της.
Εάν συνηθίζετε να τρώτε μία φέτα ζαμπόν στο τοστ σας και άλλη μία ως συνοδευτικό σε κάποιο γεύμα καθημερινά, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια τέτοια συνήθεια μπορεί να φέρει τον διαβήτη κατά 15% πιο κοντά, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη με δυσάρεστα νέα για όσους έχουν αδυναμία στα αλλαντικά και στο κόκκινο κρέας.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Με επικεφαλής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος, που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν, συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 μέσα σε διάστημα 10 χρόνων.
Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα, που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα, συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
«Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Επιβεβαιώνει συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό», τόνισε η Nita Forouhi, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Τι ισχύει για το κοτόπουλο
Όσον αφορά τα πουλερικά, παρά το γεγονός ότι φάνηκε να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσής τους και της αύξησης του κινδύνου για διαβήτη, τα στοιχεία δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνήθης κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Όταν έγιναν περαιτέρω αναλύσεις για να δοκιμαστούν τα ευρήματα σε διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε πιο αδύναμη.
Ωστόσο, οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2 από αυτά που ήταν ήδη διαθέσιμα, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», σημείωσε η Forouhi.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, τα δεδομένα που είχαν από διαφορετικές χώρες, τους επέτρεψαν να υπολογίσουν «πιο εύκολα διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κρέατος και διαβήτη».
Η διαφορά με προηγούμενες έρευνες
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Chunxiao Li, επίσης από το Κέμπριτζ, επισήμανε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν συγκεντρώσει ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα, η νέα ανάλυση εξέτασε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη.
Αυτή η τεχνική, εξήγησε ο καθηγητής Nick Wareham, διευθυντής της επιδημιολογικής μονάδας MRC στο Cambridge και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, επέτρεψε στους ερευνητές να «παρέχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης διαφορετικών τύπων κρέατος και διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό».
Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι ενώ αποδείχθηκε μόνο συσχέτιση και όχι αιτιώδης συνάφεια, τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με τις τρέχουσες συστάσεις υγιεινής διατροφής.
«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που, παρά την αναπόφευκτη παρατηρητική φύση των αποδεικτικών στοιχείων, έχει γίνει πολύ καλά. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η αποφυγή κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί όχι μόνο να προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό αλλά και από διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αυξάνεται παγκοσμίως», σημείωσε ο Naveed Sattar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Το κεντρικό μήνυμα αυτής της μελέτης, τόνισε ο Δρ Duane Mellor, από το Πανεπιστήμιο του Aston, είναι σύμφωνο με τις ήδη γνωστές συμβουλές για ένα μοντέλο διατροφής που θα περιορίζει τον κίνδυνο του διαβήτη, συμβουλές που παραπέμπουν σε μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές, συνοδευόμενη από «τακτική σωματική άσκηση».