Τέλος η ελονοσία από την Αίγυπτο μετά από... 100 χρόνια προσπάθειας - «Ιστορική στιγμή»
Η ελονοσία σκοτώνει τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία βρίσκεται στην Αφρική.
Απαλλάχθηκε και επίσημα από την ελονοσία η Αίγυπτος σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επίτευγμα που χαιρετίστηκε ιδιαίτερα ενώ χαρακτηρίστηκε «ιστορικό».
«Η ελονοσία είναι τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο αιγυπτιακός πολιτισμός, αλλά η ασθένεια που μάστιζε τους Φαραώ ανήκει πλέον στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Οι αιγυπτιακές αρχές ξεκίνησαν τις πρώτες προσπάθειές για την εξάλειψη της θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια σχεδόν πριν από 100 χρόνια.
Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο ΠΟΥ επαίνεσε «την κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου» για τις προσπάθειές τους να «τερματίσουν μια ασθένεια που ήταν παρούσα στη χώρα από τα αρχαία χρόνια».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Αίγυπτος ήταν η τρίτη χώρα που πιστοποιήθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις 44 χώρες έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο.
Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι η πιστοποίηση ήταν μόνο «η αρχή μιας νέας φάσης», καλώντας την Αίγυπτο να είναι σε εγρήγορση για να διατηρήσει την κατάστασή της χωρίς ελονοσία.
Πώς παίρνει πιστοποίηση μια χώρα
Η πιστοποίηση χορηγείται όταν μια χώρα αποδείξει ότι η αλυσίδα μετάδοσης έχει διακοπεί για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα έτη.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας του ΟΗΕ είπε ότι οι πρώτες προσπάθειες για τον περιορισμό της επαφής ανθρώπου-κουνουπιού στην Αίγυπτο ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920 όταν απαγόρευσε την καλλιέργεια ρυζιού και τις γεωργικές καλλιέργειες κοντά σε σπίτια.
Η ελονοσία προκαλείται από ένα πολύπλοκο παράσιτο που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται τώρα σε ορισμένα μέρη - αλλά η παρακολούθηση της νόσου και η αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της ελονοσίας.