Κρούσμα ελονοσίας στην Κρήτη - Συναγερμός στις Αρχές
Ο άνδρας που ασθένησε, ελληνικής υπηκοότητας, είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική.
Κρούσμα ελονοσίας εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε περιοχή της Μεσαράς, σύμφωνα με το neakriti.gr.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ένας άνδρας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Μοιρών με συμπτώματα υψηλού πυρετού, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα την ιατρική ομάδα. Οι γιατροί, ενεργώντας με επαγγελματισμό και ταχύτητα, υπέβαλαν τον ασθενή σε σειρά εξετάσεων και χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο κιτ διάγνωσης για την ελονοσία. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, επιβεβαιώνοντας τη μόλυνση από το μικρόβιο της «μαλάριας».
Ο άνδρας, ελληνικής υπηκοότητας, είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική, περιοχή όπου η ελονοσία παραμένει ενδημική. Κατά την επιστροφή του στην Κρήτη, άρχισε να εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, γεγονός που τον ώθησε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Μετά τη διάγνωση, ο ασθενής τέθηκε σε κατ’ οίκον νοσηλεία, με οδηγίες για συνεχή παρακολούθηση της υγείας του.
Τι είναι η ελονοσία
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία.
Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 85 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2023), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εκριζώθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.
Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
Επιπρόσθετα, τα έτη 2009 – 2021 καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε ορισμένες (κυρίως αγροτικές) περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα 1ης γενιάς μετάδοσης, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).