Γιατί τα ζώα μεθάνε πού και πού στη φύση
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τα ζώα δεν είναι συμπτωματική αλλά συστηματική.
Το αλκοόλ βρίσκεται σε αφθονία στη φύση και τα ζώα φαίνεται πως διεκδικούν το μερτικό τους και καταναλώνουν όσο μπορούν. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στο Trends in Ecology & Evolution. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ υποστηρίζουν ότι τα ζώα καταναλώνουν αλκοόλ όπως οι άνθρωποι, δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και διαθέσιμο σε όλα τα οικοσυστήματα.
Δεν πίνουν μόνο οι άνθρωποι
Η οικολόγος Κίμπερλι Χόκινγκς, που συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει στο SciTechDaily ότι «απομακρυνόμαστε από μια ανθρωποκεντρική άποψη ότι η αιθανόλη είναι κάτι που καταναλώνουν μόνο οι άνθρωποι. Το αλκοόλ είναι σε αφθονία στον φυσικό κόσμο και τα ζώα που τρώνε φρούτα και νέκταρ το καταναλώνουν συστηματικά». Για παράδειγμα, στον Guardian αναφέρεται ότι στη Σουηδία ένα ελάφι σφήνωσε το κεφάλι του σε έναν κορμό αφού κατανάλωσε υπερώριμα μήλα.
Εικάζεται ότι η αιθανόλη εμφανίστηκε στους φυτικούς οργανισμούς πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, από τη ζύμωση των σακχάρων από ζυμομύκητες. Τυπικά, τα περισσότερα άνθη και φρούτα φτάνουν 1 έως 2 αλκοολικούς βαθμούς, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως οι υπερώριμοι χουρμάδες που φτάνουν έως και 10,2 αλκοολικούς βαθμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ στις τροπικές περιοχές είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Από εξελικτική άποψη, τα ζώα απέκτησαν τη δυνατότητα να διασπούν την αιθανόλη πριν οι ζυμομύκητες ξεκινήσουν να την παράγουν, αλλά κυρίως τα θηλαστικά και τα πτηνά προσαρμόστηκαν στην ύπαρξη ζυμωμένων φρούτων και νέκταρ.
Ο Μάθιου Κάριγκαν από το Κολέγιο της κεντρικής Φλόριντας εξηγεί ότι «δεν είναι εξελικτικά πλεονεκτικό να σκαρφαλώνεις στα δέντρα ή να περιφέρεσαι μεθυσμένος με τόσους θηρευτές τη νύχτα. Είναι το αντίθετο από τους ανθρώπους που θέλουν τη μέθη αλλά όχι τις θερμίδες. Τα ζώα θέλουν τις θερμίδες αλλά όχι τη μέθη».
Γιατί πίνουν τα ζώα
Ποια όμως είναι τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ για τα ζώα; Το πρώτο και κύριο είναι οι θερμίδες και τα αρωματικά συστατικά που παράγονται κατά τη ζύμωση του νέκταρ και των φρούτων. Τα ζώα δεν ψάχνουν την αιθανόλη αλλά τα υπόλοιπα συστατικά, αν και είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί.
Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα. Οι μύγες εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα σε ουσίες που περιέχουν αιθανόλη, γιατί τα προστατεύουν από παράσιτα. Και οι προνύμφες των μυγών αυξάνουν την πρόσληψη αλκοόλ όταν παρασιτούνται από σφήκες.
Το αλκοόλ φέρνει χαλάρωση
Η ψυχολογία λέει ότι «η αιθανόλη μπορεί να ενεργοποιήσει τα συστήματα των ενδορφινών και της ντοπαμίνης που οδηγούν στη χαλάρωση, κάτι που είναι πλεονεκτικό για την κοινωνική δραστηριότητα», λέει η οικολόγος και κύρια ερευνήτρια της μελέτης Άννα Μπόουλαντ. Επίσης, «για να το βρούμε αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε αν η αιθανόλη παράγει κάποια φυσιολογική αντίδραση στη φύση», καταλήγει.