Γεννημένοι για να πίνετε; - Τι αποκαλύπτει το μήκος των δακτύλων σας για τη σχέση σας με το αλκοόλ
Η μελέτη επικεντρώνεται σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αναλογία 2D:4D» -τη σχέση μεταξύ του μήκους του δείκτη σας (2D) και του παράμεσου (4D).
Τα χέρια σας μπορεί να κρύβουν ένα μυστικό που σχετίζεται με την αγάπη σας για το αλκοόλ. Και οι επιστήμονες κατάφεραν να το αποκρυπτογραφήσουν. Όχι, δεν έχει να κάνει με το πόσο σταθερά μπορείς να κρατάς ένα ποτήρι. Είναι στην πραγματικότητα το μήκος των δακτύλων σου που αποκαλύπτει πολλά για τη ζωή σου πριν καν γεννηθείς.
Σε μια συναρπαστική νέα μελέτη που γεφυρώνει την ανατομία και τη συμπεριφορά, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια απροσδόκητη σύνδεση μεταξύ των δακτύλων μας και των συνηθειών μας στο ποτό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology, υποδηλώνει ότι η αναλογία μήκους μεταξύ του δείκτη και του παράμεσου μπορεί να προβλέψει πόσο αλκοόλ είναι πιθανό να καταναλώσετε.
Η μελέτη, που φιλοξενείται στο Studyfinds.org, επικεντρώνεται σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «αναλογία 2D:4D» -τη σχέση μεταξύ του μήκους του δείκτη σας (2D) και του παράμεσου (4D). Αυτή η αναλογία δεν είναι απλώς μια τυχαία ιδιορρυθμία της ανατομίας. Στην πραγματικότητα διαμορφώνεται από την ποσότητα τεστοστερόνης και οιστρογόνων στα οποία εκτίθεστε στη μήτρα. Γενικά, τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πριν από τη γέννηση καταλήγουν με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D (που σημαίνει ότι το δάχτυλό τους είναι μακρύτερο σε σύγκριση με τον δείκτη τους), ενώ όσοι εκτίθενται σε περισσότερα οιστρογόνα έχουν υψηλότερη αναλογία.
Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πώς αυτή η προγεννητική έκθεση σε ορμόνες μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές αργότερα στη ζωή -σε αυτήν την περίπτωση, τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swansea και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D (που υποδηλώνει υψηλότερη προγεννητική έκθεση σε τεστοστερόνη) ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν αλκοόλ και εμφάνιζαν υψηλότερους κινδύνους για προβληματικές συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ.
Ποιοι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ
Η μελέτη εξέτασε 258 φοιτητές (169 γυναίκες και 89 άνδρες) με μέση ηλικία τα 22 έτη. Οι ερευνητές μέτρησαν σχολαστικά το μήκος των δακτύλων των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας παχύμετρα και αξιολόγησαν τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ χρησιμοποιώντας το τεστ Αναγνώρισης Διαταραχών Χρήσης Αλκοόλ (AUDIT), ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D ανέφεραν υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ AUDIT, το οποίο μετρά επικίνδυνες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ . Αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στους άνδρες, δείχνοντας αυτό που οι στατιστικολόγοι αποκαλούν «large effect sizes» -που σημαίνει ότι η σύνδεση δεν ήταν μόνο στατιστικά σημαντική, αλλά και ουσιαστική.
Ο δείκτης και ο παράμεσος
«Είναι γνωστό ότι οι εξαρτημένοι από το αλκοόλ ασθενείς έχουν πολύ μακρύ παράμεσο σε σχέση με τον δείκτη τους, υποδηλώνοντας υψηλή τεστοστερόνη σε σχέση με την έκθεση στα οιστρογόνα πριν από τη γέννηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες», σημειώνει ο εκ των συγγραφέων της μελέτης John Manning, καθηγητής στην ερευνητική ομάδα του Swansea's Applied Sports, Technology, Exercise and Medicine (A-STEM).
Είναι ενδιαφέρον ότι η σχέση ήταν ισχυρότερη για τις μετρήσεις που έγιναν στο δεξί χέρι σε σύγκριση με το αριστερό. Αυτό ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι η αναλογία 2D:4D του δεξιού χεριού μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη στην προγεννητική έκθεση σε ορμόνες.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να εμπίπτουν σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες, με το 46% των ανδρών να εμφανίζουν κατανάλωση «χαμηλού κινδύνου» σε σύγκριση με το 75% των γυναικών. Πιο ανησυχητικό, το 7% των ανδρών στη μελέτη έδειξε πιθανά πρότυπα εθισμού, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% των γυναικών.
Η σχέση του ύψους και του βάρους
Ενώ η ερευνητική ομάδα εξέτασε κι άλλα φυσικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος και το βάρος, αυτοί οι παράγοντες έδειξαν ασθενέστερες συνδέσεις με την κατανάλωση αλκοόλ και δεν ήταν στατιστικά σημαντικοί όταν υπολογίζεται το φαινόμενο της αναλογίας των δακτύλων. Αυτό υποδηλώνει ότι η προγεννητική έκθεση σε ορμόνες που υποδεικνύεται από την αναλογία 2D:4D μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς κατανάλωσης αλκοόλ από άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.
Αυτή η έρευνα προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι πολλές από τις ενήλικες συμπεριφορές μας μπορεί να επηρεάζονται από την ορμονική έκθεση πριν από τη γέννηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για διαταραχές χρήσης αλκοόλ, οι οποίες επηρεάζουν εκατομμύρια παγκοσμίως και δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη αναλογία 2D:4D δεν καταδικάζει κάποιον σε προβληματική κατανάλωση αλκοόλ, όπως και η υψηλότερη αναλογία δεν εγγυάται την αποχή. Αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν γενικά πρότυπα μεταξύ των πληθυσμών, όχι μεμονωμένα πεπρωμένα. Πολλοί παράγοντες, όπως η γενετική, το περιβάλλον και η προσωπική επιλογή, επηρεάζουν τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ.
«Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί η χρήση αλκοόλ παρουσιάζει σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων», λέει ο Manning.