Τάφος 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα - Τι ήταν ο νεκρός
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ρίχνει φως στην ζωή και τον πολιτισμό στην αρχαία Κίνα.
Ένας τύμβος που χρονολογείται πριν 5.000 χρόνια και είναι πιθανότατα ο τάφος ενός προϊστορικού βασιλέα, βρέθηκε σε ένα σύμπλεγμα αρχαίων μνημείων στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας. Στον τύμβο βρέθηκαν πάνω από 350 αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 100 κομμάτια κεραμικής, σχεδόν 200 μικρά στολίδια από νεφρίτη, εργαλεία από οστά και υπολείμματα ζώων, όπως κάτω γνάθοι χοίρων, που συμβολίζουν τον πλούτο.
Τάφος βασιλικού μεγαλείου
Ο τύμβος, που εντοπίστηκε στην πόλη Γιονγκτσένγκ καλύπτει περισσότερα από 17 τετραγωνικά μέτρα, έκταση-ρεκόρ για την εποχή, και συγκεκριμένα την περίοδο του πολιτισμού Νταβενκού (4000-2600 π.Χ.). «Η πρόσφατη ανακάλυψη στην περιοχή Γουαντσουάνγκ, υποδηλώνει ότι η περιοχή δεν είναι ένας συνηθισμένος οικισμός, αλλά η πρωτεύουσα ενός προϊστορικού βασιλείου λέει ο Ζου Γκουάνγκ Χουά, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Capital Normal του Πεκίνου.
Σύμφωνα με τον Ζου, ο τύμβος έχει καταστραφεί μία φορά και τα λείψανα του νεκρού αφαιρέθηκαν, ενώ σημαντικά τεχνουργήματα κλάπηκαν. Το μόνο που έχει απομείνει από τον σκελετό είναι μερικά κόκαλα από το πόδι. Όλα τα ευρήματα συνηγορούν ότι ο τάφος καταστράφηκε λίγο μετά την ταφή και επιπλέον έρευνες θα χρειαστούν για να αποκαλυφθεί ο λόγος.
Καταμερισμός εργασιών, υψηλή παραγωγικότητα
Στην περιοχή του τάφου έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 45 τύμβοι, εκ των οποίων οι 27 έχουν ήδη ανασκαφεί. Κάποιοι από τους τάφους προδίδουν υψηλό κύρος και έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα όπως τους γνάθους χοίρων, αναφέρει ο Λέο Χάιγουανγκ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας. Επίσης συμπληρώνει ότι «τα κεραμικά, τα οστέινα εργαλεία και τα στολίδια από νεφρίτη δείχνουν ξεκάθαρο καταμερισμό εργασιών και το επίπεδο της παραγωγικότητας εκείνη την εποχή. Παράλληλα αποκαλύπτουν τη διαστρωμάτωση και την κοινωνική ιεραρχία».
Σταυροδρόμι πολιτισμών
Αυτό όμως που συναρπάζει τους αρχαιολόγους είναι ότι η περιοχή της Γουαντσουάνγκ ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών όπου συναντήθηκαν διάφορες κουλτούρες και αντάλλαξαν επιρροές. Οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν σίγουρα επηρεασμένοι από την κουλτούρα ανατολικών και κεντρικών περιοχών και σ’ έναν βαθμό είχαν αφομοιώσει πολιτιστικά στοιχεία από την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, αναφέρει ο Λι Σινγουέι, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαίας ιστορίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
Ωστόσο, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει και τυπικά αντικείμενα της σύγχρονης κουλτούρας Γιανγκσάο , όπως δοχεία με μικρό στόμιο και μυτερό πάτο και δοχεία ώμου με μικρό στόμιο, που υποδεικνύουν αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτισμών Νταβενκού και Γιανγκσάο στην περιοχή.
Οι αρχαιολόγοι εξαίρουν τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και το πνεύμα καινοτομίας των κατοίκων της Γουαντσουάνγκ, που συνδύασαν διαφορετικές επιρροές για να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό είδος αγγειοπλαστικής.
Οι ανακαλύψεις τους μαρτυρούν τις αρχικές πολιτιστικές ανταλλαγές του πρώιμου κινεζικού πολιτισμού, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία του, καταλήγει ο Λι.