Νέα θεραπεία για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου;
Ερευνητής υποστηρίζει ότι με την ανοσοθεραπεία ανοίγουν νέοι δρόμοι στην αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος.
Ένας από τους πιο δύσκολους καρκίνους είναι το γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου με εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα. Από τις 3.000 διαγνώσεις κάθε χρόνο μόνο το 6,9% θα επιβιώσει πάνω από 5 χρόνια. Η μέση επιβίωση είναι 12 έως 15 μήνες.
Παράλληλα, η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη εξαιτίας συνοδών παθήσεων όπως αλλαγές στην προσωπικότητα, νευρικές νόσοι, επιληπτικές κρίσεις, επίμονοι πονοκέφαλοι, γνωστική εξασθένηση.
Γιατί χρειάζονται στοχευμένες θεραπείες
Οι συνηθισμένες θεραπείες, όπως η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην περίπτωση του γλοιοβλαστώματος. Τα χημικά φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και οι όγκοι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι στοχευμένες ανοσοθεραπείες είναι μια ελπιδοφόρος προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι το γλοιοβλάστωμα οφείλεται σε διαφορετικές μεταλλάξεις σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, εξηγεί ο Μάθιου Κλέμεντ, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
Ενέσεις στον «εγκέφαλο»
Οι νέες τεχνικές μεταφέρουν την ανοσοθεραπεία μέσω ενέσεων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν τρόπους να διεισδύσουν στους όγκους πιο αποτελεσματικά.
Καθώς αυξάνονται οι επιχορηγήσεις και το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ανοσοθεραπείας κατά του γλοιοβλαστώματος.