Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Η Αφρική χωρίζεται στα δύο με ρυθμό 7 χιλιοστών τον χρόνο
Ένας νέος ωκεανός θα χωρίζει την Αφρική στα δύο σε 50 εκατομμύρια χρόνια. Τι προκαλεί το φαινόμενο;
Τα απολιθώματα ενός ερπετού, του κυνόγναθου, έχουν βρεθεί μόνο στην Αφρική και στη Νότιο Αμερική, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο αυτές ήπειροι ήταν κάποτε ενωμένες σε μία ενιαία μάζα.
Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στη θεωρία της Παγγαίας, σύμφωνα με την οποία πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια (οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν 66 εκατομμύρια χρόνια), υπήρχε μία μόνο ήπειρος στη Γη.
Οι σημερινές ήπειροι προέκυψαν από τεκτονικές κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών.
Η Αφρική «κόβεται» στα δύο
Σύμφωνα με έρευνες, όπως αναφέρεται στο National Geographic και στο The Week, οι ίδιες δυνάμεις ενδέχεται να χωρίσουν την Αφρική στα δύο στο απώτερο μέλλον, περίπου σε 50 εκατομμύρια χρόνια.
Γεωλόγοι θεωρούν ότι η αφρικανική πλάκα θα διαχωριστεί στη μελλοντική πλάκα της Σομαλίας και στη νουβική (ή αφρικανική) πλάκα.
Η πρώτη σαφής ένδειξη αυτής της διχοτόμησης εμφανίστηκε το 2018, όταν μια τεράστια ρωγμή εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Κένυα, διασπώντας έναν αυτοκινητόδρομο.
Τι προκαλεί τον διαχωρισμό της Αφρικής;
Η λιθόσφαιρα κάτω από την Κένυα και την Αιθιοπία θερμαίνεται υπερβολικά, οδηγώντας σε διαστολή και σε έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις. Αυτή η θερμότητα αναγκάζει το μάγμα να ανεβαίνει προς την επιφάνεια, σχηματίζοντας ρήγματα, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία διαχωρισμού.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Λουσία Πέρεθ Ντίαζ από το Royal Holloway University of London εξηγεί στο The Conversation ότι η αιτία της διάσπασης παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.
Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Η απόκλιση των δύο πλακών είναι περίπου 7 χιλιοστά τον χρόνο. Αν και αυτή η κίνηση είναι αργή, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος ωκεανός που θα διαχωρίσει τις δύο ηπείρους μετά από αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας στη γέννηση νέων γεωλογικών σχηματισμών.
Σύμφωνα με το WION News, οι ήπειροι έχουν συγκλίνει και αποκλίνει αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτός ο διαχωρισμός είναι μέρος μιας φυσικής διαδικασίας αναδιάταξης.