Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Τι κάνουμε σε περίπτωση τσουνάμι
Μετά από εκδήλωση ισχυρού σεισμού στη θάλασσα δεν αποκλείεται το παλλιροϊκό κύμα. Οι συμβουλές των επιστημόνων σε περίπτωση τσουνάμι.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού τους σεισμολόγους και την Πολιτική Προστασία. Οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν οι εκατοντάδες σεισμοί που εκδηλώθηκαν τις περασμένες δυο ημέρες να είναι πρελούδιο μιας ισχυρότερης σεισμικής δόνησης.
Αν οι σεισμοί σε θαλάσσιες περιοχές είναι το μαξιλάρι ασφάλειας για να μην υπάρξουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια, οι σεισμοί στη θάλασσα έχουν ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο, τα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι).
Μάλιστα, επειδή το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες είναι στη θάλασσα, αυτό έχει θέσει πολύ ψηλά τα μέτρα πρόληψης σε περίπτωση εκδήλωσης ενός παλιρροϊκού κύματος.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμβουλεύει ότι σε περίπτωση που κάτοικοι παραλιακών ή νησιωτικών περιοχών αισθανθούν ισχυρή σεισμική δόνηση, τότε καλό είναι χωρίς να περιμένουν κάποια άλλη ειδοποίηση να απομακρυνθούν από παραθαλάσσιες περιοχές και να κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο η πιθανότητα εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος αυξάνει αν ο σεισμός που θα εκδηλωθεί σε θαλάσσιο χώρο είναι μεγέθους μεγαλύτερου των 6 βαθμών Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης επισήμανε σε ανάρτησή του στο facebook ότι η εκδήλωση τσουνάμι σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Με ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει πως οι κάτοικοι και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούνε μονάχα τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.