Σεισμοί στη Σαντορίνη: Μπαράζ συσκέψεων, στο νησί κλιμάκια επιστημόνων - Νέα μέτρα και οδηγίες
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λένε οι σεισμολόγοι από την στιγμή που οι δονήσεις δεν σταματούν. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη.
Στην περιοχή των Κυκλάδων είναι στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης, της Πολιτικής Προστασίας και των σεισμολόγων. Η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημέρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Ανάφης, Ίου και Αμοργού έχει θέσει σε καθεστώς «κόκκινου» συναγερμού την κυβέρνηση και τις επιστημονικές αρχές.
Η σεισμική ακολουθία είναι ανησυχητικά αυξημένη. Ένας σεισμός της τάξης 3-4 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώνεται κάθε λίγα λεπτά, κάτι που προκαλεί την εύλογη ανησυχία των σεισμολόγων για την πιθανότητα εκδήλωσης ενός ισχυρού σεισμού. Μάλιστα, το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας στη θάλασσα, θέτει σε επιφυλακή τους επιστήμονες και για ένα ακόμα επικίνδυνο φαινόμενο, την εκδήλωση ενός παλιρροϊκού κύματος, που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις καταστροφές μετά από ένα ισχυρό σεισμό.
Στις 14:55 της Κυριακής καταγράφηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συμβουλεύει ότι σε περίπτωση που κάτοικοι παραλιακών ή νησιωτικών περιοχών αισθανθούν ισχυρή σεισμική δόνηση, τότε καλό είναι χωρίς να περιμένουν κάποια άλλη ειδοποίηση να απομακρυνθούν από παραθαλάσσιες περιοχές και να κατευθυνθούν προς την ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο η πιθανότητα εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος αυξάνει αν ο σεισμός που θα εκδηλωθεί σε θαλάσσιο χώρο είναι μεγέθους μεγαλύτερου των 6 βαθμών Ρίχτερ.
Δεν αποκλείει ισχυρό σεισμό ο Παπαζάχος
Ο Βασίλης Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός ισχυρού σεισμού. Ο καθηγητής Γεωφυσικής υποστηρίζει ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης επισήμανε σε ανάρτησή του στο facebook ότι η εκδήλωση τσουνάμι σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Με ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει πως οι κάτοικοι και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούνε μονάχα τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.
Κλιμάκιο σεισμολόγων στη Σαντορίνη
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκαλούν ανησυχία. Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί έκταση σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Η σύσκεψη είναι προληπτική όπως λένε κυβερνητικές πηγές.
Εκτός από τη σύσκεψη στο Μαξίμου τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν επί τόπου στη Σαντορίνη ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Στο νησί ήδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ - Το σχέδιο για την Αμοργό
Στην αποστολή -προληπτικά- κλιμακίου της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε -εάν χρειαστεί- να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες έχουν δοθεί οδηγίες και συμβουλές προς τους κατοίκους, για τις κατολισθήσεις που έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες περιοχές.
Ήδη στο νησί έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, η απαγόρευση συνάθροισης σε κλειστούς χώρους, καθώς και η σύσταση για αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις ώστε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ να μεταβεί και στην Αμοργό.
Σύσκεψη και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής (2/2) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας.
<a href="http://www.civilprotection.gr).
">