Με αεροπλάνα και βαπόρια: Συνεχίζεται η μαζική φυγή από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο μεγάλου σεισμού
Με την ανησυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους κάτοικοι και επισκέπτες αναζητούν τρόπους διαφυγής μετά το μπαράζ σεισμών στην περιοχή.
Την ώρα που το έδαφος στη Σαντορίνη συνεχίζει να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες συνεχίζουν να φεύγουν από το νησί με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού κι ενώ η ζήτηση για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει αυξηθεί σημαντικά, έκτακτα δρομολόγια με πλοία και αεροπλάνα προγραμματίζονται τις τελευταίες ώρες, με την ανησυχία των κατοίκων εξαιτίας της καταιγιστικής σεισμικής ακολουθίας να εντείνεται.
Η κίνηση στο αεροδρόμιο του νησιού πάντως, είναι μικρότερη σε σχέση με το λιμάνι στον Αθηνιό. Το κύμα φυγής με τα πλοία είναι πολύ πιο μαζικό, καθώς υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εισιτήρια, με αποτέλεσμα ο δρόμος προς το λιμάνι της Σαντορίνης να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ.
Παράλληλα, στα τουριστικά γραφεία του νησιού επικρατεί το αδιαχώρητο, με ανήσυχους κατοίκους και τουρίστες να ψάχνουν τρόπο διαφυγής.
Κλειστά σχολεία - Οι συστάσεις στους πολίτες
Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε 4 νησιά των Κυκλάδων, (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) έως και την Παρασκευή (07/02/25) προτείνουν οι επιστήμονες που συνεδρίασαν σήμερα λόγω των πολλών σεισμών στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Στη κοινή συνεδρίαση των δυο επιτροπών υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) τα συμπεράσματα των επιστημόνων για τους σεισμούς στην Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά είναι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Λέκκας: Ίσως να κρατήσει εβδομάδες η σεισμική δραστηριότητα
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μετά τα λήξη της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το κοινό πόρισμα είναι το εξής: Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη από χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως έναν βαθμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε κορύφωση του φαινομένου. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ίσως και μερικές εβδομάδες».
Τόνισε, δε, ότι η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα. Η Επιτροπή, επίσης, συνέστησε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή.