Σαντορίνη: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς - Το καμπανάκι από Παπαζάχο και Τσελέντη
Η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα έχει φέρει έκτακτα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις στους κατοίκων των νησιών.
Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός μετά την διαρκή σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης. Οι σεισμικές δονήσεις είναι εκατοντάδες τα τελευταία 24ωρα και δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα εκτόνωση του φαινομένου. Μάλιστα, τα μεγέθη των δονήσεων κυμαίνονται από 3 και φτάνουν έως τους 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των σεισμολόγων.
Στο πλαίσιο της αυξημένης επιφυλακής από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού στις 7 το απόγευμα της Κυριακής (2/2) έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και το μεσημέρι της Κυριακής. Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι σημειώθηκε μια ακόμα δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε βάθος 13,7 χλμ και σε απόσταση 24 χιλιομέτρων νότια, νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού - ΟΔΗΓΙΕΣ
«Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος», λέει Κώστας Παπαζάχος.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Για αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
Στο νησί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ - Το σχέδιο για την Αμοργό
Στην αποστολή -προληπτικά- κλιμακίου της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε -εάν χρειαστεί- να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες έχουν δοθεί οδηγίες και συμβουλές προς τους κατοίκους, για τις κατολισθήσεις που έχουν εντοπιστεί σε ορισμένες περιοχές.
Ήδη στο νησί έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η αναστολή λειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, η απαγόρευση συνάθροισης σε κλειστούς χώρους, καθώς και η σύσταση για αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις ώστε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ να μεταβεί και στην Αμοργό.
Τσελέντης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι
Μια άλλη πτυχή της σεισμικής δραστηριότητας σε θαλάσσιο χώρο που δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα είναι τα παλιρροϊκά κύματα, τα τσουνάμι όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται από τον ιαπωνικό όρο. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook ότι η εκδήλωση τσουνάμι σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Με ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει πως οι κάτοικοι και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακούνε μονάχα τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης αναφέρει: «Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της.
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρός.
Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.
Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.
Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.
Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε».