Σε «κόκκινο συναγερμό» νησιά στο Αιγαίο: Τι λένε οι δήμαρχοι στον Flash - Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται
Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη με το έδαφος να τρέμει διαρκώς κάτω από τα πόδια κατοίκων και επισκεπτών. Οι μνήμες του σεισμού του 1956 ζωντανεύουν...
Κι ενώ το μπαράζ δονήσεων συνεχίζεται, το ένα νησί μετά το άλλο, λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους κατοίκους. Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Σαντορίνη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Σχολεία κλείνουν, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους απαγορεύονται, οι πισίνες αδειάζουν. Το Flash.gr επικοινώνησε με τους δημάρχους των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας. Υπάρχει ανησυχία, μας λένε, γι' αυτό και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Και το πρωί σημειώθηκαν αρκετοί σεισμοί και μάλιστα μεγαλύτερης έντασης, τονίζει ο Λευτέρης Καραΐσκος, δήμαρχος Αμοργού…
«Ναι, υπάρχει ετοιμότητα υπηρεσιών εδώ στο νησί, έχουν δοθεί και οδηγίες στους κατοίκους σε περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού για τι πρέπει να κάνουν. Είμαστε εν αναμονή. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα το πρωί υπήρχε πάλι μια έξαρση με αρκετούς σεισμούς. Και μάλιστα ισχυρότερους σε σχέση με χθες. Συνεπώς, υπάρχει ανησυχία. Υπάρχει ανησυχία, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ελπίζουμε ότι σύντομα θα εκτονωθεί η κατάσταση».
-Τα μέτρα που λαμβάνονται για το νησί σας, είναι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη Σαντορίνη;
«Σε μεγάλο βαθμό ναι. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο και με τους φορείς εδώ στην περιφέρεια. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξέρουμε -σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι ειδικοί- ότι θα κρατήσει αρκετές μέρες.
Έτσι τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα και λογικά και αύριο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ έχουμε αναρτήσει και δελτίο τύπου στη σελίδα του Δήμου με τα σημεία στα οποία, αν χρειαστεί, θα μπορεί να συγκεντρωθεί η κάθε κοινότητα. Είναι 7 κοινότητες κι έχουν καθοριστεί τα σημεία συγκέντρωσης. Μάλιστα και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζουν τώρα ένα ψηφιακό χάρτη για όλα τα νησιά με τα σημεία αυτά, τα οποία έχουμε μεταφέρει κι εκεί, σε ψηφιακή μορφή».
Κι ενώ ο Εγκέλαδος εξακολουθεί και «χορεύει» σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους, το νησί ενισχύεται και σε υπηρεσίες όπως ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική. Προληπτικά, μας λέει ο δήμαρχος Αμοργού. Άλλωστε και σε αυτό το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, με το απέραντο γαλάζιο, ξυπνούν στους μεγαλύτερους οι μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του ’56… «Υπάρχει ενίσχυση και σε κάποιες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία στα νησιά, και με το ΕΚΑΒ και με την πυροσβεστική».
-Σας έχουν στείλει επιπλέον κλιμάκια;
Μας έχουν στείλει ένα κλιμάκιο από την πυροσβεστική, γιατί δεν έχουμε...έναν πυροσβέστη έχουμε το χειμώνα στο νησί, οπότε έχουν ενισχυθεί κάποιες υπηρεσίες. Υπάρχει εγρήγορσή, υπάρχει ετοιμότητα όπως σας είπα και πριν. Από εκεί και πέρα, σαφώς η Σαντορίνη έχει μια ιδιομορφία στο πώς έχει αναπτυχθεί και οικοδομικά δηλαδή η δόμηση πάνω στο νησί, αλλά και η μορφολογία του νησιού είναι τέτοια που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία, κυρίως από τις κατολισθήσεις που μπορεί να υπάρχουν ή από τα κτίρια, έτσι όπως είναι δομημένα μέσα στα χωριά. Επίσης, είναι και το ηφαίστειο, οπότε είναι λογικό να υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση εκεί. Όμως κι εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας.
-Οι κάτοικοι στο νησί τι σας λένε; Έχουν ξυπνήσει οι μνήμες στους μεγαλύτερους; Μιλώ για τον καταστροφικό σεισμό του 1956…
«Οι μνήμες στην Αμοργό περισσότερο έχουν να κάνουν με το τσουνάμι. Αυτό θα έλεγα ότι περιγράφουν οι παλαιότεροι. Περιγράφουν την εμπειρία τους, δηλαδή πώς είχε τραβηχτεί η θάλασσα μέσα και μετά πώς γύρισε ξανά και ανέβηκε μέχρι επάνω στους κάμπους, το νερό. Ελπίζω λοιπόν αυτό το φαινόμενο να εξασθενήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
«Περιμένουμε διασώστες του ΕΚΑΒ ενώ ήδη ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στην παραλία του Μυλοπότα»
Πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες στην Ίο, όσο τρέμει το Αιγαίο. «Βγάζουμε διαρκώς ανακοινώσεις για τους κατοίκους, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχείς συσκέψεις με τους αρμοδίους από τα υπουργεία», δηλώνει στο Flash.gr ο Γκίκας Γκίκας, δήμαρχος Ιητών και συμπληρώνει πως ήδη ένα πλοίο του πολεμικού Ναυτικού έχει αράξει αρόδο στο νησί τους…
«Κοιτάτε, είμαστε κι εμείς ένα από τα τέσσερα νησιά -Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος και Ανάφη- για τα οποίο ήδη το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει λάβει μέτρα. Τα σχολεία μας είναι κλειστά σήμερα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Φυσικά γίνονται συνέχεια σεισμοί, τους καταλαβαίνουμε κι εμείς εδώ, αλλά πιο πολύ εμείς ακούμε ένα βουητό, νιώθουμε λιγότερο το κούνημα απ’ ότι στη Σαντορίνη.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μια προετοιμασία. Μας στέλνουν διασώσεις του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχουν προληπτικά στο νησί μας, τους οποίους περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Επίσης, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ήδη έξω από μια μεγάλη μας παραλία, αυτή του Μυλοπότα, ώστε κι αυτό να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας, για να μας συνδράμει.
Σε περίπτωση τώρα που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, έχουμε βγάλει ανακοινώσεις, για το που θα μαζευτεί ο κόσμος, κυρίως στις πλατείες μας τις οποίες έχουμε στην περιοχή της Χώρας. Ενώ έχουμε ενημερώσει τον κόσμο που μένει σε απομακρυσμένα σημεία και σε παραλίες -κυρίως προς τη νότια πλευρά του νησιού- ώστε αν δουν μετά από κάποιο μεγάλο σεισμό κάποιο περίεργο φαινόμενο, του τύπου να υποχωρούν τα νερά, να φύγουν προς τα βουνά, προς την ενδοχώρα.
Θεωρώ ότι έχουν γίνει κατάλληλες ετοιμασίες και είμαστε σε καλό επίπεδο. Αναμένουμε κι εμείς περισσότερες οδηγίες. Άλλωστε κάθε μεσημέρι συνεδριάζουν οι επιτροπές για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Έτσι και το απόγευμα περιμένουμε κι εμείς περισσότερες εντολές και οδηγίες από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».
Όσο για τους κατοίκους, μας λέει ο κύριος Γκίκας, προς το παρόν, δεν αποχωρούν απ’ το νησί. Τουλάχιστον δεν καταγράφεται η έξοδος της Σαντορίνης. Τα μέτρα όμως για κάθε ενδεχόμενο θα ενισχυθούν, ενώ αναμένεται να επισκεφθούν την Ίο και αρμόδιοι φορείς, το αμέσως επόμενο διάστημα…
«Βγάζουμε διαρκώς ανακοινώσεις, ενώ μιλάμε και με τους παράγοντες από την Αθήνα και θα έχουμε και επισκέψεις στο νησί μας. Αυτό είναι καλό, γιατί και ο κόσμος πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση, να είναι δηλαδή προετοιμασμένος και από εκεί πέρα να ξέρει και τι θα κάνει, αν σημειωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός. Δηλαδή που πρέπει να μαζευτούμε όλοι, ότι θα πρέπει ν’ αποφύγουμε τις παραλίες μας κλπ.».
-Από την Ίο φεύγει κόσμος, όπως είδαμε να συμβαίνει στη Σαντορίνη;
«Κοιτάξτε, εμείς είμαστε και πιο περιορισμένοι. Εννοώ ότι είμαστε γύρω στους 2.000 οι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί μας και μπορώ να πω ότι δεν νιώθω φόβο για τα κτίρια μας. Εδώ έχουμε ξαναζήσει τον σεισμό του ’56. Οι παλαιότεροι βέβαια από εμένα. Στην Ίο τότε, παρ' όλο που είχαν καταλάβει την ένταση του μεγάλου σεισμού, δεν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα όπως τα να γκρεμιστούν κτήρια κλπ. Παρ' όλο που η Ίος είναι κοντά στο επίκεντρο, δεν είχαν δημιουργηθεί τότε τα σοβαρότατα προβλήματα της Σαντορίνης και της Αμοργού».
-Παρ' όλα αυτά οι μεγαλύτεροι εκεί στο νησί τι σας λένε;
«Θυμούνται πως τότε είχαν βγει όλοι έξω, καθώς έγινε τη νύχτα ο σεισμός. Ήταν δύσκολο, γιατί είχαν γκρεμιστεί κάποια παλιά σπίτια μέσα στη χώρα, ακατοίκητα, ωστόσο δεν είχε υπάρξει ούτε τραυματισμός, ούτε είχε καταγραφεί κάποιος θάνατος στο νησί μας, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά. Υπάρχουν όμως αυτές οι μνήμες και γι' αυτό είμαστε σε ετοιμότητα».
Πού θα ενημερωθείτε για τα μέτρα - Χρήσιμα τηλέφωνα
Σαντορίνη:
Ανακοίνωση σημείων συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
2η Έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Εκκένωσης Χωριών Νήσων Θήρας – Θηρασίας (ΘΗΡΑΣ 2) | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Αμοργός:
Για τα μέτρα και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: Ενημέρωση
Ίος:
Μέτρα προστασίας και χρήσιμα τηλέφωνα: