Φρούτα για βραδινό; Διατροφολόγος εξηγεί πώς αυτή η συνήθεια «σαμποτάρει» την απώλεια βάρους
Υπάρχουν ενδείξεις ότι, αν ακολουθείται τακτικά, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φαγητό κυρίως όταν πρόκειται για το βραδινό γεύμα. Ειδικά η κατανάλωση (μόνο) φρούτων για δείπνο, ως μέθοδος αποτοξίνωσης ή απώλεια βάρους, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής.
Ωστόσο, αυτή η πρακτική αμφισβητείται όλο και περισσότερο, καθώς ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύεται. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι, αν ακολουθείται τακτικά, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους.
«Η κατανάλωση μόνο φρούτων για βραδινό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες και υγιή λίπη, τα οποία είναι σημαντικά για τον κορεσμό και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πείνας την επόμενη μέρα» εξηγεί η διατροφολόγος Sandra Lordén Álvarez, στην ισπανική Vogue.
«Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν καταναλώνετε μόνο φρούτα για δείπνο, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εμφανίσετε σημαντική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα (ειδικά αν επιλέξετε φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη). Τρώγοντας μόνο φρούτα για δείπνο θα έχουμε μια απότομη αύξηση της ινσουλίνης και, αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια, γίνεται λίπος» πρόσθεσε.
Η παράλειψη του βραδινού γεύματος δεν είναι επιλογή (ούτε καν όταν πρόκειται για απώλεια βάρους). Ωστόσο, είναι σκόπιμο να συγκεντρώσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγετε το βαρύ φαγητό αργά το βράδυ.