Το Flash.gr, η Αθανασία Ανεζάκη και ο Γιάννης Κέμμος καταγράφουν τη θλιβερή πραγματικότητα σε πολλούς από τους εμπορικότερους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας. «Βροχή» τα λουκέτα από τα τρελά ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες και την παράνοια του «αέρα» που οδηγούν εύρωστες μέχρι χθες επιχειρήσεις στην απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους.
Καταστήματα που οδηγούνται στο λουκέτο, ιδιοκτήτες που «παγιδεύονται» μέσα στην απελπισία και καταναλωτές που θέλουν, αλλά δεν μπορούν! H έρευνα αγοράς παραμένει στο στάδιο της έρευνας και τα προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στο ταμείο. Τι φταίει όμως και χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί; Τα «τρελά» ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες, είναι ίσως ο νούμερα ένα λόγος, μας λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης…
«Τα ενοίκια ακολουθούν έναν ξέφρενο ρυθμό. Δυστυχώς βλέπουμε τους ιδιοκτήτες οι οποίοι νομίζουν ότι βιώνουμε μια περίοδο -την παλαιά- των παχιών αγελάδων. Οι πληροφορίες που έρχονται σ’ εμάς είναι ότι όταν χρειαστεί να προχωρήσει ο μισθωτής σε μια ανανέωση ενός συμβολαίου που έχει λήξει, συνήθως ζητείται διπλασιασμός του ενοικίου. Και δεν είναι κάτι το οποίο είναι ακραίο ή μεμονωμένο. Συμβόλαια τα οποία λήγουν, δυστυχώς φτάνουν να διαπραγματεύονται περίπου στη διπλή τιμή. Αυτός είναι ο νούμερο ένας παράγοντας, ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, ξεκάθαρα.
-Για να νοικιάσω, για παράδειγμα, ένα κατάστημα στην Αθήνα, πόσα χρήματα θα πρέπει να διαθέσω;
Αν πάμε στον πρώτο δρόμο της χώρας μας, στην Ερμού, τα νούμερα είναι εξωφρενικά. Έχουν φτάσει σε κάποια καταστήματα να είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Όταν μιλάμε για το ύψος του ενός χιλιάρικού, αυτό το ποσό αφορά συνήθως συνοικιακά καταστήματα, όχι σε κεντρικούς δρόμους, τα οποία μάλιστα μπορούν με πολύ μεγάλη δυσκολία στο τέλος του μήνα να καλύψουν αυτό το χιλιάρικο. Το ενοίκιο λοιπόν είναι η μια πλευρά του προβλήματος.»
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες. Φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, ενεργειακό κόστος. Όλ’ αυτά αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ, που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο, συμπληρώνει ο κύριος Καφούνης…
«Από τη μια έχουμε τη μείωση της αγοραστικής κίνησης. Οι πελάτες μας έχουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη να καταναλώσουν. Από την άλλη βλέπουμε μία πολύ μικρή αύξηση στους τζίρους τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως δεν πρέπει να μας μπερδεύει γιατί είναι καθαρά πληθωριστική. Σημαίνει ότι πουλάμε λιγότερα είδη, τα οποία είναι δυστυχώς ακριβότερα και άρα γι αυτό βλέπουμε στα ταμεία μία πολύ μικρή αύξηση, την οποία και καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
H λειτουργία των επιχειρήσεων όμως έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από ότι αυτή η πολύ μικρή αύξηση του τζίρου. Έχει επιβαρυνθεί:
- Λόγω της αύξησης του εργατικού κόστους.
Οι κατώτατοι μισθοί το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει αρκετές αυξήσεις -ορθώς- γιατί έχει ακριβύνει η ζωή και άλλωστε οι εργαζόμενοι είναι και πελάτες μας, όμως αυτό δεν παύει να επιβαρύνει το κόστος των επιχειρήσεων.
Γι' αυτό κι εμείς πάντα ζητούμε την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί από τη μια όταν αυξάνουμε τον μισθό είναι σωστό, μιας και δίνουμε χρήματα να καταναλώσει ο συμπολίτης μας, από την άλλη όμως πρέπει να ελαφρύνουμε την επιχείρηση μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές για να κρατήσουμε μια ισορροπία.
- Επίσης υπάρχει το αυξημένο ενεργειακό κόστος το οποίο πληρώνουμε όλοι.
Το ρεύμα είναι ένας πολύ μεγάλος βραχνάς, ο οποίος μερικές φορές έρχεται και γίνεται ένα δεύτερο ενοίκιο. Πέραν όμως από αυτούς τους βασικούς παράγοντες, αυτό που βλέπουμε να ισχύει είναι η συνολική αύξηση των λειτουργικών εξόδων για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα».
Λουκέτα και ενοίκια δεκάδων χιλιάδων ευρώ και στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια απογοητευτική εικόνα μας μεταφέρει από την Θεσσαλονίκη και η κυρία Φανή Πλιούμη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης…
«Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με την Αθήνα. Δυστυχώς οι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα έξοδά τους, όπως για την ενέργεια ή τη φορολογία, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δύσκολο ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γι αυτό και βλέπουμε πολλά λουκέτα. Ήδη το λέγαμε ότι με το καινούριο φορολογικό σύστημα, από τον Ιανουάριο και μετά θα το δούμε να συμβαίνει και τώρα γίνεται πράξη. Αυτό που βλέπουμε και αυτό που ακούμε καθημερινά από συναδέλφους, είναι απογοητευτικό. Έχουν φτάσει οι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή να λένε: Πώς θα μπορέσω να κλείσω το μαγαζί;
-Λουκέτα σε καταστήματα που βρίσκονται στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, μπαίνουν;
Φυσικά και μπαίνουν λουκέτα. Μπορεί να μπαίνει ο πελάτης μέσα, το θέμα όμως είναι τι αφήνει αυτός ο πελάτης. Επισκεψιμότητα μπορεί να υπάρχει, στο τέλος της ημέρας όμως όταν το ταμείο δεν είναι ικανοποιητικό , πώς ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ο καταστηματάρχης; Ο κόσμος δεν ψωνίζει!»
Όσο για τα ενοίκια; Και στην συμπρωτεύουσα η εικόνα είναι τραγική, μας απαντά η κυρία Πλιούμη, όταν τη ρωτάμε για το ύψος των μισθωμάτων και μας δίνει να πάρουμε μια γεύση από τον πιο εμπορικό δρόμο, την οδό Ιωάννου Τσιμισκή, με ποσά ακόμα και πενταψήφια!
«Στην Τσιμισκή, μιλάμε για μια κεντρική οδό, τα ενοίκια δεν έχουν πέσει καθόλου, δεν έπεσαν ούτε καν με την κρίση. Δηλαδή ένα μαγαζί μπορεί να έχει ενοίκιο 10.000 με 15.000 ευρώ, αναλόγως την περιοχή που βρίσκεται. Για κτήριο μιλάμε. Τώρα για ένα μαγαζί το ενοίκιο μπορεί να κυμαίνεται στις 5.000 με 6.000 ευρώ.
-Στην ανανέωση των συμβολαίων οι ιδιοκτήτες τι σας ζητούν;
Ακόμα και διπλασιασμό του μισθώματος. Γι αυτό σας είπα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, τα αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη και η Θράκη και η Κρήτη και πάει λέγοντας. Και γι αυτό βλέπουμε ότι τα λουκέτα συνεχίζονται. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να μπορεί να καλύπτει τον ενοικιαστή. Είναι ο κανόνας της αγοράς και της ζήτησης.»
Μάλιστα η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή από τους επαγγελματίες, αφού όπως σημειώνει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και τα Χριστούγεννα που βρίσκονται προ των πυλών, δεν αρκούν για να σώσουν την κατάσταση για αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τους τζίρους τους να υποχωρούν μέρα με την ημέρα…
«Το θέμα είναι να μπορέσουν να φτάσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις στα Χριστούγεννα και να μη βλέπουμε να μπαίνουν λουκέτα. Προφανώς και η Χριστουγεννιάτικη περίοδος, είναι μια περίοδος που τα μαγαζιά ετοιμάζονται και στολίζονται για να υποδεχθούν τους καταναλωτές, όμως αυτό δεν αρκεί. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές. Δεν μας φτάνουν μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το θέμα είναι να υπάρχει ροή όλο τον χρόνο. Αν συγκρίνετε τους τζίρους τους περσινούς με τους φετινούς, στις περισσότερες επιχειρήσεις παρατηρείται απίστευτη πτώση. Έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 25% - 30%. Αυτό χτυπάει καμπανάκι.»