Οι μικρομεσαίοι εκπέμπουν SOS: Η αύξηση στο ρεύμα φέρνει ανατιμήσεις και λουκέτα στην αγορά
Προβληματισμός και ανησυχία από τη νέα ενεργειακή κρίση. Μελανό το μέλλον των επιχειρήσεων όπως δηλώνει στο flash.gr o πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά, με αυξήσεις και λουκέτα φέρνει η ραγδαία άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας , με παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη άμεσων μέτρων που θα αφορούν και τις επιχειρήσεις πέραν των νοικοκυριών.
Εν αναμονή της πιο κρίσιμης περιόδου για το λιανεμπόριο, με την Black Friday και την εορταστική περίοδο να βρίσκονται προ των πυλών, προβλητισμό και ανησυχία για την επόμενη ημέρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο flash.gr, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι πολύ υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας τότε θα μιλάμε για ένα ισχυρό «ηλεκτροσοκ» που θα πλήξει όλους τους καταναλωτές».
Καμπανάκι για φούρνους και ζαχαροπλαστεία
Το αβέβαιο μέλλον διαγράφεται με τα πιο μελανά γράμματα για τις επιχειρήσεις που βασίζουν τη βιωσιμότητα τους στις διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους. «Οι επιχειρήσεις -και κυρίως οι ενεργοβόρες όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, εστίαση, βιοτεχνίες- θα δουν το λειτουργικό τους κόστος να απογειώνεται, κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα είναι να μετακυληθούν στις τιμές των προϊόντων οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος » υπογραμμίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Η επόμενη ημέρα σκιαγραφείται αβέβαιη , καθώς οι επιχειρηματίες, δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο το αυξημένο κόστος. «Δεν είναι κάτι που θέλει ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση, όμως δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα νοικοκυριά αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η πιο άμεση λύση είναι μόνο η επιδότηση των λογαριασμών. Παράλληλα όμως θα πρέπει να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ενεργειακή αγορά» λέει στο flash.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών .
Γρίφος η επιδότηση των επιχειρήσεων
Το θέμα της ενίσχυσης για τους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων παραμένει ανοιχτό όπως και το από πού θα αντληθούν οι πόροι για τις επιδοτήσεις για τις οποίες τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο τον Δεκέμβριο αλλά για όσο χρειαστεί θα τις καταβάλλουν. Όπως, πάντως, ανέφερε τη Δευτέρα (25/11) μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης «πέρα από την επίπτωση που έχει η ακριβή τιμή ρεύματος στην τσέπη του οικιακού καταναλωτή, είναι σοβαρή και η επίπτωση που έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταγωνιστούν ξένες επιχειρήσεις και οι οποίες πλήττονται όταν οι τιμές του ρεύματος δεν είναι αντίστοιχες με αυτές που πληρώνει ο ανταγωνιστής τους.
Υπενθυμίζεται πως στην ενεργειακή κρίση του 2022 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στις επιδοτήσεις για το ρεύμα, ωστόσο 18 μήνες αργότερα, 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματίες κλήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά καθότι το μέτρο δεν είχε πάρει «πράσινο φως» από Κομισιόν και δη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αχαρτογράφητα νερά για τη βιομηχανία
Σε νέο κύκλο ανόδου του κόστους ενέργειας, ήδη, βαδίζει η βιομηχανία , κάτι που όπως έχει επανειλημμένα αναδειχθεί από τους φορείς της υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με βάση το Δελτίο Εξελίξεων για τη Βιομηχανία για το Νοέμβριο του ΙΟΒΕ , ο κλάδος αντιμετωπίζει από το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, άνοδο του κόστους.
Όπως αναφέρεται η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, με βάση το Δελτίο, τον Σεπτέμβριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (120,29 €/MWh) μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, οπότε και είχε καταγραφεί, για δεύτερο μήνα, ένα «ράλι» ανόδου. Το ενδιαφέρον σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα ήταν ότι οι οι τιμές βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα (από +47% έως +132%) από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές.
Στο φόντο αυτό είναι προφανές ότι η βιομηχανία ανησυχεί. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το Δελτίο του ΙΟΒΕ, που δεν έχει προλάβει να ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται μείωση προσδοκιών λόγω εξασθένισης των προβλέψεων στις παραγγελίες, τη ζήτηση και στην παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Όπως αναφέρει ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 103,5 μονάδες (από 110,6 μον. ένα μήνα πριν), σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (96,5 μον.).