Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων: καμπανάκι για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών
Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει δεκάδες εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050, αναφέρει το ECDC.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.
Πώς τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τόσο ιδιωτικά όσο και στα νοσοκομεία, επιτείνει το φαινόμενο της δημιουργίας ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει έως και 39 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2019, το αντίστοιχο νούμερο ήταν σχεδόν 5 εκατομμύρια.
Ειδικά τα βακτήρια, αλλά και οι μύκητες, εξελίσσονται υπό την πίεση των αντιβιοτικών, και τα νέα στελέχη που προκύπτουν είναι ανθεκτικά. Έτσι, προκαλείται ένας φαύλος κύκλος εύρεσης νέων αντιβιοτικών και δημιουργίας ανθεκτικών βακτηρίων, ειδικά στα νοσοκομεία, με τα περιβόητα νοσοκομειακά στελέχη.
Καμία ουσιαστική πρόοδος στην ΕΕ
Η τελευταία έκθεση του ECDC αναλύει την κατανάλωση αντιβιοτικών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2023 και αποκαλύπτει ότι οι προσπάθειες για μείωση έχουν πέσει στο κενό. Μεταξύ 2019 και 2023, καμία χώρα δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο.
Η Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, διευθύντρια του ECDC, αναφέρει ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει προς τη λάθος κατεύθυνση». Στην πραγματικότητα 14 από τα 24 κράτη μέλη που έδωσαν στοιχεία μεταξύ 2019 και 2023 παρουσίασαν στην πραγματικότητα αύξηση στην χορήγηση αντιβιοτικών.
Η έσχατη λύση
Η έκθεση επίσης υπογραμμίζει την αύξηση της χρήσης εφεδρικών αντιβιοτικών, από το 3,4% το 2019 μέχρι το 5,4% το 2023. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο ως έσχατη λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται από τα νούμερα. Σχετικά, ο ECDC συστήνει την επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση των εφεδρικών αντιβιοτικών.
Η πρόοδος της ΕΕ είναι χαμηλή όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το 2030. Από το 2019 μέχρι το 2030, θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση 20% στη συνολική χρήση αντιβιοτικών, εκ των οποίων το 65% θα πρέπει να είναι αντιβιοτικά «πρόσβασης», τα οποία θεωρούνται ότι προκαλούν σε μικρότερο ποσοστό ανθεκτικότητα.