Ανησυχία για την ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στα αντιβιοτικά - «Τα παίρνουμε σαν τις βιταμίνες»
Συναγερμός έχει σημάνει στα ελληνικά νοσοκομεία για τα ανθεκτικά μικρόβια. Τι λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στο Action 24.
Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η αρνητική πρωτιά που κατέγραψε η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβοτικών την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αντιβιοτικών συνδέονται άμεσα με το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας των μικροβίων, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους κυρίως για τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC για το 2023, η μικροβιακή αντοχή παραμένει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με την κατανάλωση αντιβιοτικών να κινείται σε υψηλά επίπεδα και το 2023, αυξημένη κατά 1% σε σύγκριση με το 2019.
Οι Έλληνες αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους καταναλωτές αντιβιοτικών τη χρονιά που πέρασε, ενώ η αντίσταση συγκεκριμένων παθογόνων παρουσιάζει ανησυχητικές τάσεις. Στα ελληνικά νοσοκομεία, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση, προκαλώντας ακόμα και κίνδυνο ζωής στους ασθενείς.
Μιλώντας στο Action 24, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σχολίασε, σχετικά με την πρωτιά της χώρας στα αντιβιοτικά: «Για εμάς δεν είναι κάτι το προτωφανές. Η Ελλάδα την πρωτιά την έχει αρκετό καιρό. Το ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν επιτροπές λοιμώξεων στα νοσοκομεία και ήδη υπάρχει μία μείωση κατά 3,5% περίπου».
«Έχουν γίνει προτάσεις από όλες τις επιτροπές στα νοσοκομεία να παρθούν κάποια μέτρα. Το να πλένουμε τα χέρια μας και να βάζουμε αντισηπτικό όταν μπαίνουμε στο νοσοκομείο δεν είναι καθόλου αστείο. Το να τηρείται το επισκεπτήριο, επίσης», υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη.
«Το να πηγαινοέρχεται κόσμος που μπαίνει σε λεωφορεία, σε ταξί, που μπορεί να γυρίσει όλη την Αθήνα και μετά να έρθει στο νοσοκομείο και να κάθεται πάνω στα κρεβάτια, στα σεντόνια...», είπε.
Έκκληση για σωστή χρήση των αντιβιοτικών
«Τα τελευταία χρόνια, παίρνουμε τα αντιβιοτικά σαν τα ντεπόν και τις βιταμίνες», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.
«Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε συνέχεια αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν τα χρησιμοποιούμε στις ιογενείς λοιμώξεις, μόνο στις βακτηριακές. Επίσης, τα αντιβιοτικά δίνονται μόνο από γιατρό», τόνισε.
«Η δόση των αντιβιοτικών θα πρέπει να ρυθμίζεται από το γιατρό και να μην τη διακόπτουμε μόλις ο πυρετός σταματήσει. Ακολουθούμε την πλήρη θεραπεία για να έχουμε την πλήρη ίαση», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.