Εξοπλίστηκαν με ανιχνευτές μετάλλων και βρήκαν ένα μικρό θησαυρό με σπάνια νομίσματα μεγάλης αξίας
Κυνηγοί θησαυρών έκαναν την τύχη τους βρίσκοντας χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους.
![ΑΙ generated image - Flash.gr ΑΙ generated image - Flash.gr](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/hoard-2.webp?crop=1024,634,0,195)
Δύο κυνηγοί θησαυρών, εξοπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων, ανακάλυψαν μια κρύπτη με πανάρχαια νομίσματα στο Μπούνικ της Ουτρέχτης. Την εύρεση του θησαυρού, που περιλαμβάνει 404 ασημένια και χρυσά Ρωμαϊκά και Βρετανικά νομίσματα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ολλανδίας.
Πότε έγινε η ανακάλυψη
Οι δύο ερασιτέχνες αρχαιολόγοι βρήκαν τα νομίσματα το φθινόπωρο του 2023 και τα έδωσαν στις αρχές της Ολλανδίας πριν από μήνες, για να παρουσιαστούν τελικά στο κοινό το 2025.
Τι περιλαμβάνει ο θησαυρός
Τα βρετανικά νομίσματα, τα οποία οι ειδικοί ονομάζουν στάτηρες, κόπηκαν μεταξύ 5 π.Χ. και 43 μ.Χ. και αναγράφουν το όνομα του βασιλιά Κουνοβελίνου, ενός ηγεμόνα των Κελτών. Ο Κουνοβελίνος καταγράφηκε για πρώτη φορά ως βασιλιάς των Catuvellauni στο Καμουλόδουνον (σημερινό Κόλτσεστερ) στη Βρετανία. Από τα ευρήματα 288 νομίσματα ήταν ρωμαϊκά και είχαν κοπεί μεταξύ 200 π.Χ. και 47 μ.Χ. Τα νεότερα χρονολογούνται στην εποχή του Αυτοκράτορα Κλαύδιου, ενώ θεωρείται ότι ορισμένα δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Ο Τιβέριος Κλαύδιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 41 έως το 54 μ.Χ.
Αμοιβή ή λεία
Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα νομίσματα κόπηκαν όταν οι Ρωμαίοι επέκτειναν την αυτοκρατορία τους στα βρετανικά νησιά και ίσως να άνηκαν σε στρατιώτες που συμμετείχαν στις εκστρατείες στη Βρετανία. Μπορεί μάλιστα να ήταν η αμοιβή τους ή λεία από τις κατακτήσεις.
Η ανακάλυψη του θησαυρού είναι από τις μεγαλύτερες, όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα νομίσματα αποτελούν έναν μοναδικό θησαυρό στην περιοχή της βόρειας μεθορίου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία τότε περνούσε από την Ολλανδία, αναφέρουν οι ειδικοί.