Quipu: Η απόλυτα μεγαλύτερη δομή στο σύμπαν αφήνει άφωνους ακόμα και τους αστροφυσικούς
Με μήκος 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός και 200 τετράκις εκατομμύρια φορές βαρύτερο από τον Ήλιο, το Quipu αλλάζει ό,τι ξέραμε για το σύμπαν.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/superclusters.png)
Τα μεγάλα νούμερα είναι κάτι συνηθισμένο στην αστροφυσική, αλλά, όταν μία δομή έχει μάζα 200 τετράκις εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ακόμα και οι επιστήμονες παθαίνουν σοκ.
Το Quipu, περί ου ο λόγος, έχει μήκος 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ένα ασύλληπτο νούμερο για ένα και μόνο κοσμικό αντικείμενο. Η επιστημονική του αξία είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες και να βελτιώσουμε τις μετρήσεις των διαφόρων σχηματισμών στο σύμπαν.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Astronomy and Astrophysics και έχει την υπογραφή του Χανς Μπόρινγκερ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, αναφέρεται ότι «για τον ακριβή καθορισμό των κοσμολογικών παραμέτρων, πρέπει να καταλάβουμε την επίδραση τοπικών δομών μεγάλης κλίμακας στο σύμπαν».
Συστάδες και υπερσυστάδες γαλαξιών
Οι δομές μεγάλης κλίμακας περιέχουν συστάδες γαλαξιών και υπερσυστάδες. Είναι δε τόσο μεγάλες που αλλάζουν όσα ξέραμε για το σύμπαν και κάποιες από αυτές καταργούν τα μοντέλα της κοσμολογικής εξέλιξης.
Το Quipu είναι η μεγαλύτερη τέτοια δομή. Αυτό και τέσσερις ακόμα υπερδομές περιέχουν το 45% των συστάδων γαλαξιών, το 30% των γαλαξιών, το 25% της ύλης και κατέχουν μόλις το 13% του όγκου του σύμπαντος.
Στη μελέτη του Μπόρινγκερ και της ομάδας του αναφέρονται το Quipu και άλλες υπερδομές με μήκος 130-250 megaparsecs. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις συστάδες γαλαξιών ακτίνων-Χ για να εντοπίσουν και να αναλύσουν τις υπερδομές. Οι συστάδες γαλαξιών ακτίνων-Χ περιέχουν χιλιάδες γαλαξίες με πολύ καυτά αέρια που εκπέμπουν ακτίνες-Χ. Αυτές οι εκπομπές είναι το κλειδί για τη χαρτογράφηση της μάζας των υπερδομών και λειτουργούν σαν πινακίδες για τον εντοπισμό τους.
Η ακτινοβολία που «περίσσεψε»
Οι υπερδομές αφήνουν το αποτύπωμά τους στο Κοσμικό Υπόβαθρο Μικροκυμάτων (CMB), το οποίο είναι η ακτινοβολία που «περίσσεψε» από τη Μεγάλη Έκρηξη. Η βαρυτική έλξη των υπερδομών αλλοιώνει το CMB, προκαλώντας διακυμάνσεις. Αυτές οι διακυμάνσεις είναι τεχνικά σφάλματα που αλλοιώνουν την κατανόησή μας για το CMB και, κατά συνέπεια, για το Big Bang.
Οι υπερδομές μπορούν επίσης να αλλοιώσουν τις μετρήσεις της σταθεράς Hubble, μιας θεμελιώδους τιμής που περιγράφει την ταχύτητα διαστολής του σύμπαντος.
Τα πάντα... αλλάζουν
Είναι σαφές ότι οι υπερδομές σαν το Quipu είναι χρήσιμες στην κατανόηση του σύμπαντος. Κατέχουν σημαντικό ποσοστό της ύλης του και επηρεάζουν το περιβάλλον τους με πολλούς τρόπους. Οι ερευνητές λένε ότι οι επακόλουθες έρευνες πρέπει να περιλαμβάνουν την επιρροή αυτών των δομών στον πληθυσμό και την εξέλιξη των γαλαξιών.
Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι υπερδομές δεν θα παραμείνουν για πάντα και θα αλλάξουν το σύμπαν με τρόπο που δεν μπορεί να προβλεφθεί. «Στην μελλοντική κοσμική εξέλιξη, αυτές οι υπερδομές θα σπάσουν σε αρκετές καταρρέουσες μονάδες. Είναι, λοιπόν, παροδικές διαμορφώσεις», καταλήγουν ο Μπόρινγκερ και οι συνεργάτες του.