Ερευνητές Χάρβαρντ: Επιπτώσεις - σοκ για τους Έλληνες από την κατάργηση του μεσημεριανού ύπνου
Προκαλούν αίσθηση τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για τις συνέπειες που έχει στον οργανισμό των Ελλήνων, η εγκατάλειψη της μεσημεριανής σιέστας.

Στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ‘80, ο μεσημεριανός ύπνος, η λεγόμενη σιέστα, αποτελούσα καθημερινή συνήθεια. Όπως σχολιάζει ο Dr. Matthew Walker, Βρετανός νευροεπιστήμονας, ψυχολόγος και συγγραφέας:
«Αν πήγαινες στην Ελλάδα στα 80s και έκανες μια βόλτα στις πόλεις, έβλεπες στις βιτρίνες των μαγαζιών την επιγραφή “ανοιχτά από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι, κλειστά από τις 2 έως τις 5 και μετά ανοιχτά από τις 5 έως τις 10 το βράδυ” γιατί ήταν καθιερωμένη η πρακτική της σιέστας».
Στην πορεία του χρόνου, όμως, αυτή η συνήθεια καταργήθηκε και όπως επισημαίνουν ερευνητές του Χάρβαρντ, μαζί της χάθηκαν και τα οφέλη που έχε στην υγεία μας, όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η μείωση των ορμονών του στρες και η βελτίωση των γνωσιακών ικανοτήτων.
Ο Dr. Walker συνεχίζει στο βίντεο: «Αποφάσισαν να την καταργήσουν και ερευνητές του Χάρβαρντ είπαν, ας δούμε τι συμβαίνει, ποιες είναι οι συνέπειες. Εστίασαν σε καρδιαγγειακές νόσους και παρακολούθησαν τον ύπνο και την καρδιαγγειακή υγεία πάνω από 23.000 Ελλήνων. Ανακάλυψαν ότι μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκε κατά 37% η πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα στους άντρες, που ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 60%».