Ελληνικό βότανο «ασπίδα» κατά του καρκίνου και της φλεγμονής - Το έχετε στο ράφι σας;
Ποιο είναι το βότανο που έχετε στην κουζίνα σας και προστατεύει από δύο μορφές καρκίνου;
Το Thymus vulgaris, το γνωστό σε όλους μας θυμάρι, είναι ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που μας προσφέρει η φύση. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει γεύση σε σούπες, σος, μαρινάδες, ψητά κρέατα και ψάρι. Απόδειξη του πόσο εύγευστο είναι αποτελεί το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε μείγματα όπως το Herbes de Provence και μπουκέτα μυρωδικών.
Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το εκχύλισμα θυμαριού χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φαρμακευτικός παράγοντας. Τα φύλλα και τα άνθη του φυτού ενδείκνυνται για τη θεραπεία της διάρροιας, του στομαχόπονου, της αρθρίτιδας, αλλά και ως διουρητικό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το θυμάρι είναι δραστικό κατά συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Ας δούμε αναλυτικά:
Αντιμικροβιακό
Το θυμάρι περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη, που αποδεδειγμένα έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και προστατεύουν από βακτήρια, μύκητες και ιούς. Υπάρχουν πολλές σχετικές μελέτες και σε μία από αυτές αναφέρεται ότι το εκχύλισμα θυμαριού και η θυμόλη εμποδίζουν τη δημιουργία βιοφίλμ, που είναι κοινότητες μικροοργανισμών (όπως είναι το πουρί της τουαλέτας και η πέτρα στα δόντια).
Αντιοξειδωτικό
Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα κυτταρικά συστατικά από την καταστροφή. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρει ότι το θυμάρι είναι ένα από τα τέσσερα βότανα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Αντιφλεγμονώδες
Διάφορες μελέτες έχουν ερευνήσει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του θυμαριού. Σε μία από αυτές αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η θυμόλη και τα υπόλοιπα συστατικά του λειτουργούν συνεργιστικά και σε αυτά οφείλεται η αντιφλεγμονώδης δράση των ελαίων θυμαριού.
Αναπνευστική υγεία
Σύμφωνα με μελέτη του 2006, ο συνδυασμός εκχυλισμάτων θυμαριού και κισσού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας.
Αντικαρκινικό
Το θυμάρι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, και μάλιστα δύο από αυτές είναι καλά μελετημένες. Το εκχύλισμα θυμαριού έχει βρεθεί δραστικό κατά του καρκίνου του μαστού, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή των κυττάρων MCF-7. Επίσης, έχει βρεθεί ότι το έλαιο θυμαριού μειώνει τη ζωτικότητα των κυττάρων HCT116, που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.