Πότε είναι δηλητηριώδεις οι πατάτες; Από τι κινδυνεύετε
Ποιες είναι οι ασθένειες που μπορούν να προξενήσουν οι πατάτες και πώς θα προστατευτείτε.
Για τη φύλαξη και διατήρηση της πατάτας χρειάζεται πολλή προσοχή, εξαιτίας μιας ουσίας-δηλητήριο, της σολανίνης. Πρόκειται για ένα τοξικό γλυκοαλκαλοειδές που παράγεται για την προστασία του φυτού από παράσιτα και ασθένειες. Συνήθως βρίσκεται μόνο στα πράσινα μέρη του φυτού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραχθεί και στο εδώδιμο τμήμα.
Η παραγωγή σολανίνης στις πατάτες μπορεί να αυξηθεί για τους παρακάτω λόγους:
Έκθεση στο φως
Οι πατάτες που φυλάσσονται σε φωτεινό χώρο θα «πρασινίσουν» έστω και μερικώς, γεγονός που είναι η καλύτερη ένδειξη ότι έχει παραχθεί σολανίνη.
Τραυματισμός
Οι πατάτες που έχουν κοψίματα ή άλλους τραυματισμούς παράγουν περισσότερη σολανίνη.
Βλάστηση
Όταν οι πατάτες βλασταίνουν, τα επίπεδα σολανίνης αυξάνονται σημαντικά στα βλαστάρια και στις περιοχές γύρω από αυτά.
Αν έχετε πατάτες που έχουν πρασινίσει, τότε θα πρέπει είτε να τις πετάξετε ολόκληρες είτε να αφαιρέσετε το πράσινο τμήμα. Το μαγείρεμά τους δεν μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη σολανίνη και κινδυνεύετε από σοβαρές ασθένειες.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι κίνδυνοι από τη σολανίνη σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι σημαντικοί:
Γαστρεντερικά προβλήματα
Η οξεία δηλητηρίαση με σολανίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, προκαλεί πονοκεφάλους, ζάλη και, σε σπάνιες περιπτώσεις, κώμα και θάνατο. Δόσεις μεταξύ 2-5 mg ανά kg σωματικού βάρους μπορεί να είναι θανατηφόρες.
Τερατογενέσεις
Η μακροχρόνια έκθεση σε σολανίνη έχει συνδεθεί με τερατογένεση, κυρίως του νευρικού συστήματος, σε πειράματα. Η επίδραση αυτή εξηγείται με την επίδραση της σολανίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα για την ανάπτυξη των εμβρύων.