E.coli: Οι επικίνδυνες τροφές, τα συμπτώματα και πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό
Ένας νεκρός στις ΗΠΑ και 10 στο νοσοκομείο από κατανάλωση μπέργκερ με το βακτήριο. Σε έξαρση τα νοσήματα που «κρύβονται» στα τρόφιμα.
Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από το βακτήριο E.coli, μετά την κατανάλωση του μπέργκερ Quarter Pounder στα McDonald’s.
Τουλάχιστον 49 άνθρωποι αρρώστησαν σε 10 πολιτείες, δέκα εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να σημαίνουν συναγερμό.
Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η μόλυνση από E.coli;
Η Escherichia coli ή E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο, αλλά υπάρχει περίπτωση η λοίμωξη να είναι σοβαρή. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε μια εβδομάδα, άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά νεφρικά προβλήματα και να χρειαστούν νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με το CDC.
Πού κρύβεται το βακτήριο
Σύμφωνα με στοιχεία από το UC Davis Health, το βακτήριο μπορεί να εντοπιστεί σε:
- βοδινό,
- χοιρινό,
- κοτόπουλο,
- κατεψυγμένα,
- κονσερβοποιημένα ή άλλα προσυσκευασμένα τρόφιμα,
- λαχανικά και φρούτα
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της λοίμωξης από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που νοσεί και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Κάποιες φορές, η διάρροια είναι μη αιμορραγική ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν εμφανιστεί πυρετός, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλός (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38,5°C).
Περίπου 5-10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ηλικιωμένοι) αναπτύσσουν μια επιπλοκή, που είναι γνωστή ως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (hemolytic uremic syndrome, HUS). Κάποια από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος αναπτύσσει το σύνδρομο είναι η μειωμένη ούρηση, η κόπωση και η ωχρή όψη του προσώπου. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο πρέπει να εισάγονται για νοσηλεία γιατί κινδυνεύουν να αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σημαντικά προβλήματα. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται ο κίνδυνος για κάποιους να υποστούν μόνιμες βλάβες ή και να πεθάνουν.
Τρόποι μετάδοσης
Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί:
- με κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Συνήθως το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας.
- μέσω της επαφής με βοοειδή ή τα περιττώματα τους. Τα βοοειδή, αλλά και άλλα ζώα όπως τα πτηνά και οι χοίροι, μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να νοσούν.
- μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού από θάλασσες, λίμνες, πισίνες κλπ. Δυνητικά μολυσμένες θεωρούνται και επιφάνειες σε μέρη όπου φυλάσσονται ζώα, όπως οι ζωολογικοί κήποι.
- από άνθρωπο σε άνθρωπο, η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου. Χώροι όπου ο κίνδυνος θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος είναι οι παιδικοί σταθμοί και οι οίκοι ευγηρίας.
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό
Το CDC συνιστά να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, όσοι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό άνω των 39 βαθμών και διάρροια, ιδιαίτερα αιματηρή διάρροια ή διάρροια που δεν έχει περάσει σε τρεις ημέρες, εμετό και σημάδια αφυδάτωσης.
Αυξάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CDC το καλοκαίρι δείχνουν ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες βρίσκονται σε άνοδο στις ΗΠΑ. Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από E. coli, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ομοσπονδιακούς στόχους για τη μείωση τέτοιου είδος νοσημάτων.
Το 2023 υπήρξαν περισσότερες από 5 ασθένειες E. coli για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ, αύξηση 25% σε σχέση με πριν 5 χρόνια και περίπου 40% υψηλότερη από τους ομοσπονδιακούς στόχους.
Το βακτήριο Campylobacter είναι το πιο κοινό παθογόνο για τροφιμογενείς ασθένειες, προκαλώντας περισσότερες από 19 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα, ποσοστό που είναι 22% υψηλότερο από ό, τι πριν από πέντε χρόνια και διπλάσιο από τους ομοσπονδιακούς στόχους. Η λοίμωξη προκαλείται από ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά, σύμφωνα με το CDC και κύριο σύμπτωμα είναι οι διάρροιες.
Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τα βακτήρια εξακολουθούν να προκαλούν περίπου 14 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2023.
Η λιστέρια προκάλεσε περίπου 0,3 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, προκάλεσε όμως και θανάτους.