Ραγδαία εξάπλωση του νοροϊού Kawasaki στην Ευρώπη - Διπλάσια τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας
Ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) έχει προκαλέσει η εκτόξευση των κρουσμάτων ενός νέου στελέχους νοροϊού.
Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί η ιατρική κοινότητα στην Ευρώπη την ταχεία εξάπλωση ενός νέου στελέχους νοροϊού, του GII.17 (γνωστού και ως νοροϊού Kawasaki). Το στέλεχος αυτό έχει επικρατήσει σε τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.
Στη Βρετανία, η εξάπλωση του νοροϊού έχει προκαλέσει διπλασιασμό των περιστατικών γαστρεντερίτιδας σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής, με το GII.17 να ευθύνεται για το 67% των κρουσμάτων. Παρόμοια αύξηση καταγράφηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που συνδέεται με την κυριαρχία του GII.17, το οποίο έχει αντικαταστήσει το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, τον GII.4.
«Καμπανάκι» και από το ECDC
Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) υπογραμμίζει ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των επόμενων εποχών. Η ίδια έκθεση αναφέρει επίσης ότι το στέλεχος GII.17 έχει εμφανίσει σημαντική εξάπλωση στις ΗΠΑ για την περίοδο 2023-2024, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Ο νοροϊός προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, ναυτία, πόνο στο στομάχι και υψηλό πυρετό, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι. Αν και η γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, λόγω του κινδύνου αφυδάτωσης.
Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.