Ποια ελληνικά τρόφιμα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω κλιματικής αλλαγής
Μια σειρά προϊόντων σε όλο τον κόσμο απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Ανάμεσά τους και δύο δικά μας.
Καύσωνες, ξηρασία, άνοδος της στάθμης των θαλασσών και πλημμύρες προκαλούν χάος στην παραγωγή τροφίμων και ειδικότερα στα προϊόντα ΠΟΠ, όπως το τυρί γκούντα της Ολλανδίας ή η μουστάρδα Ντιζόν της Γαλλίας. Ειδικά η παραγωγή της τελευταίας έχει μειωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σε βαθμό που έχει περιοριστεί η πώλησή της σε μία συσκευασία ανά άτομο κάθε φορά.
90% μείωση στην παραγωγή μυδιών
Το Euronews Green έχει καταγράψει ποια προϊόντα κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ανάμεσα σε αυτά είναι και δύο ελληνικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει σημειωθεί μείωση κατά 90% στην παραγωγή μυδιών από τον Θερμαϊκό κόλπο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα στη χώρα μας.
Οι Έλληνες παραγωγοί αναφέρουν ότι η θερμοκρασία των νερών ήταν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου για πολλές μέρες, κάτι που σκότωσε τα μύδια. Η παραγωγή είχε επηρεαστεί επίσης το 2021, αλλά τότε οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως το φαινόμενο δεν θα επαναλαμβανόταν για δέκα χρόνια.
Το πιάτο που δεν θα προσφέρεται στις ταβέρνες
Κάποιοι μυδοκαλλιεργητές έχασαν και το 100% του γόνου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν παραγωγή το 2025, και τα μύδια σαγανάκι θα είναι εκτός καταλόγου στις ταβέρνες. Οι προοπτικές για το συγκεκριμένο πιάτο είναι δυσοίωνες, καθώς και η παραγωγή φέτας αναμένεται να επηρεαστεί, και κάποιοι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι το 2025.
Ποια άλλα τρόφιμα θα επηρεαστούν
- Η ιταλική τρούφα λόγω ξηρασιών, ακραίων βροχών και αποψίλωσης των δασών.
- Οι φλαμανδικές πατάτες εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων.
- Η γαλλική μουστάρδα Ντιζόν, λόγω μείωσης 80% στον Καναδά (όπου παράγεται η μουστάρδα).
- Το χούμους στην Τουρκία, λόγω μείωσης της παραγωγής ρεβιθιών.
- Οι ισπανικές γαρίδες με σκόρδο και ελαιόλαδο, λόγω μείωσης στην παραγωγή ελαιολάδου.
- Ο νορβηγικός σολομός, λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του Ελ Νίνιο.
Ο «μυστικός δείπνος»
Το παράδειγμα του νορβηγικού σολομού είναι χαρακτηριστικό. Ο Σαμ Κας, πρώην σεφ του Λευκού Οίκου και σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εγκαινίασε τη σειρά «μυστικός δείπνος» στην COP21, παρουσιάζοντας τρόφιμα υπό εξαφάνιση. Πρώτο τρόφιμο στη σειρά ήταν ο σολομός.