Αποκαλύψεις Δένδια για το «ελληνικό Iron Dome», τα αντι-drone συστήματα και τον «ψηφιακό» στρατιώτη
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έβγαλε... ειδήσεις στην ομιλία που έκανε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Με... ειδήσεις ήταν η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο γεύμα εργασίας της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά. «Είχα την τιμή να μιλήσω στα μέλη και τους προσκεκλημένους της σχετικά με τις προτεραιότητες της εθνικής αμυντικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια και τις μεγάλες αλλαγές με την "Ατζέντα 2030"», έγραψε ο υπουργός στο Χ για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση.
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, είχε αποκαλύψει ότι στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Βουλή το σχέδιο για το «ελληνικό Iron Dome» και θα ακολουθήσει το ΚΥΣΕΑ. «Το ερώτημα που διατύπωσα είναι: "γιατί η χώρα θα πρέπει να έχει ως κύρια αντιαεροπορική δύναμη τα αεροπλάνα της;". Η χώρα λοιπόν έχει αλλάξει δόγμα. Η χώρα θα δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια. Θα παρουσιαστούν στη Βουλή στις 14/11 και στο ΚΥΣΕΑ στις 5/12. Αλλά θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, έχοντας ως αβαντάζ αυτό που θεωρείται ως ντεσαβανταζ τα 2.500 νησιά που έχουμε. Και επίσης με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο με πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνο αυτόν τον ρόλο», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα οφείλει να αποκτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν «αντι-drone» θόλο, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων όπου κι όταν επιχειρήσουν, καθώς και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων. «Εκεί έχουμε ένα μεγάλο breakthrough. Το ελληνικό σύστημα "Κένταυρος". Δοκιμάστηκε πρώτα επί κινητής βάσης στο ανατολικό Αιγαίο και μετά στις φρεγάτες μας στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι αυτό το drone που έκανε τις δυο καταρρίψεις. Ο "Κένταυρος" θα εξοπλίσει τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ και εξελισσόμενος θα αποτελέσει το πιο σημαντικό ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά αντι-drone συστήματα», σημείωσε ο ΥΕΘΑ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι ισχυρές για να απαντήσουν στα σενάρια απειλής για την πατρίδα μας. «Δεν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως δυνητικό αντίπαλο τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε πολύ καλά από πού εκπηγάζουν οι πιθανές απειλές για μας».
Διαπραγματεύσεις για 4η Belh@rra
Ανέφερε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε γρήγορα ένα βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα καλύψουν τα κενά των 10 ετών της αποεπένδυσης» ενώ μιλώντας για τις φρεγάτες Belh@rra τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για ακόμη μία. «Αλλά οι τρεις επόμενες Belh@rra έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων, όπως πύραυλοι "Κρουζ" για να καταφέρουν στρατηγικό πλήγμα».
«Αυτό θα ζητηθεί και από την επόμενη γενιά των υποβρυχίων για τα οποία έχει ξεκινήσει η συζήτηση, αλλά αυτό θα πραγματοποιηθεί σε βάθος δωδεκαετίας», πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως έχει σημασία ένα ναυτικό όταν είναι σύγχρονο και μπορεί να λειτουργήσει, «όχι όταν μετράμε πλώρες στο ναύασταθμο». «Το να διατηρεί το ΠΝ πλοία που δεν μπορούν να προσφέρουν και απλώς καταγράφονται ως θεωρητικά στοιχεία ενός μη υπαρκτού στόλου δεν βγάζει κανένα νόημα. Μπορούμε, εξοικονομώντας πόρους, να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και σε νέες πλατφόρμες και να κάνουμε τη δουλειά μας», εξήγησε.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στη νέα στολή των ΕΔ, που θα έχει αισθητήρες πάνω σε κάθε στρατιώτη. «Έχει τραυματιστεί; Έχει πίεση και βεβαίως η επικοινωνία μαζί του. Δημιουργούμε τον ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα που χρειάζεται τελείως διαφορετική στολή, αισθητήρες και επικοινωνίες. Για αυτό το πράγμα υπάρχει μια χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων. Όχι για το πρωτότυπο». Συμπλήρωσε ότι «δημιουργούμε νέο στρατό πλήρως μηχανοκίνητο».
Τέλος, ανέφερε ότι η δυνητική μας απειλή έχει αναλογία 1-10. «Στο ΑΕΠ 1-5 και επίσης εμείς έχουμε να υπερασπίσουμε 3.000 νησιά και μια ακτογραμμή περίπου στο μέγεθος της ακτογραμμής της Αφρικής. Δεν μπορούμε χωρίς στρατό πολιτών», πρόσθεσε.
«Για να αλλάξουμε, χρειάζεται να βλέπουμε καθαρά και να πάρουμε το κόστος. Η χώρα έχει αυτή τη στιγμή 831 στρατόπεδα. Έχει αυτή τη στιγμή περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ και όμως παρά τα στρατόπεδα μας αυτά, οι μονάδες αιχμής μας έχουν πληρότητες της τάξης του 27%. Έχετε την εντύπωση ότι είναι μια αξιόμαχη μονάδα; Είναι μια μονάδα που μπορεί να πάρει εφέδρους. 27% σημαίνει απλώς φυλάω σκοπιές και μια γραμματεία για τον διοικητή. Υπολογίζουμε ότι σε δυο χρόνια θα φτάσουμε το 70%, κλείνοντας στρατόπεδα, θα κλείσουμε 132, συγχωνεύοντας μονάδες», σημείωσε.