Εξοπλισμοί: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το 12ετές σχέδιο - Τι φέρνει το πακέτο «μαμούθ» για την άμυνα
Στα 25 δισ. ευρώ το 12ετές πακέτο των εξοπλισμών. Ενίσχυση και αξιοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τέταρτη Belharra, F-35 και αντιπυραυλική ασπίδα στις προτεραιότητες.

Με φόντο το πρόγραμμα «ReArm Europe» για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την επόμενη μέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις με στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να περιγράψει στη Βουλή την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , ο ελληνικός αμυντικός προγραμματισμός έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2037, και περιλαμβάνει τον συνολικό σχεδιασμό των απαιτούμενων ανά Γενικό Επιτελείο προγραμμάτων, με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ σε βάθος 12ετίας.
Από τα αρχικά 852 προγράμματα έχουν προτεραιοποιηθεί τουλάχιστον τα εξήντα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα αντιαεροπορικά και αντι-drone συστήματα που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της «Ασπίδας του Αχιλλέα».
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Με το βλέμμα στα ανατολικά
Ο σχεδιασμός στο Πεντάγωνο για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» προχωρά με εθνικούς πόρους, με τα αρμόδια Επιτελεία να έχουν καταλήξει στη δοκιμασμένη λύση τμημάτων του ισραηλινού «Iron Dome».
Οι ανάγκες για τον ελληνικό αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό και αντι-drone «θόλο» έχουν ως βασικό κριτήριο το νέο Αμυντικό Δόγμα το οποίο, όπως έχει τονίσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν περιορίζεται στο Αιγαίο αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτά είναι τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη που θα σαρώνει η «Ασπίδα του Αχιλλέα», «ένα αμυντικό σύστημα αποτελούμενο από χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες, με γωνία 90 μοιρών που θα κοιτά ανατολικά, νοτιοανατολικά», όπως το έχουν περιγράψει.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ανάγκες είναι διαφορετικές, καθώς η «στόχευση» είναι και προς τα βορειοανατολικά, μια περιοχή την οποία η «Ασπίδα του Αχιλλέα» δεν καλύπτει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό το «κενό» στοχεύει να καλυφθεί σε δεύτερο χρόνο με αμυντικά συστήματα τα οποία θα προέρχονται από τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την ευρωπαϊκή κοινή άμυνα.
Η τέταρτη φρεγάτα Belharra και τα F-35
Mε τις τεχνικές συζητήσεις με τη Naval Group να έχουν ολοκληρωθεί, αυτό που αναμένεται σύντομα να δρομολογηθεί είναι η αγορά της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα.
O προγραμματισμός φέρεται να περιλαμβάνει και την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών FREMM, τις οποίες αναμένεται να αποδεσμεύσει η γειτονική χώρα έως το 2030. Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, στη συμπαραγωγή για την ευρώ-κορβέτα, ενώ στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνεται και η αγορά νέων υποβρυχίων.
Στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμασ υγκαταλέγεται η δρομολογημένη αγορά των 20 αμερικανικών F-35, με την οption αγοράς ακόμη 20 αεροσκαφών 5ης γενιάς, και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 50. Στόχος είναι μέχρι το 2023 οι τύποι των αεροσκαφών να έχουν ομογενοποιηθεί, ώστε η Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030 να διαθέτει 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, τα οποία θα παρέχουν μια δύναμη τρεις έως τέσσερις φορές ισχυρότερη από την τωρινή, παρόλο που θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία.
Ο ρόλος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Κατά την παρουσίαση στη Βουλή, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην παραγωγή ελληνικών αμυντικών συστημάτων προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες, όπως το anti-drone «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της ΕΑΒ, αλλά και στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.
Μάλιστα, το ΕΛ.Κ.Α.Κ. ήδη έχει προχωρήσει στις πρώτες προκυρήξεις διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα δύο πρώτα ελληνικά stealth, Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Σκάφη και το πρώτο ελληνικό μεταγωγικό drone. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει ως στόχο τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.
Ο εκσυχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων – μεταξύ άλλων - περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου και τη δημιουργία του νέου συστήματος Command & Control με Τεχνητή Νοημοσύνη «ΘΩΡΑΞ».