Σε νέα εποχή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για δορυφόρο και ψηφιακά «όπλα»
Σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου για θέματα δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (21/10)
Με την αποτύπωση των βασικών τομέων δραστηριοποίησης στο διάστημα και την προτεραιοποίηση των μελλοντικών επιδιώξεων και επιχειρησιακών απαιτήσεων να αποτελεί βασική προτεραιότητα, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τις δορυφορικές επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα από τα πλέον σημαντικά τμήματα της «Ατζέντας 2030» που υλοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Νίκου Δένδια, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Χούπη, επί τάπητος τέθηκε το εθνικής σημασίας ζήτημα του επικοινωνιακού δορυφόρου των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα των μικροδορυφόρων, η δημιουργία εγκαταστάσεων φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ήδη υπάρχουσες δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η συμμετοχή των δύο υπουργείων σε κοινές ασκήσεις στο εξωτερικό.
Οι προδιαγραφές για έναν ασφαλή επικοινωνιακό εθνικό δορυφόρο που θα έχει και στρατιωτική χρήση έχουν τεθεί. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης στη διαστημική βιομηχανία για υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) από τα αρμόδια υπουργεία για τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Τηλεπικοινωνιακού Δορυφορικού Συστήματος και σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.
Βασική επιδίωξη της ανάπτυξης εθνικού δορυφόρου MILSATCOM (Military Satellite Communications) είναι η κάλυψη των εθνικών και ευρωπαϊκών στρατιωτικών και κυβερνητικών αναγκών με την απόκτηση και επίγειας υποδομής (εθνικής ιδιοκτησίας σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων σταθμών οπτικής επικοινωνίας). Στόχος είναι η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ιδίως με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη διαστημικής υποδομής όπως και η διασφάλιση εθνικής αυτονομίας σε θέματα ασφάλειας όπως ο έλεγχος των συνόρων και η διαχείριση κρίσεων, αλλά και η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με την υποστήριξη της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας.
Δένδιας: Απαραίτητο στοιχείο αποτροπής οι ψηφιακές τεχνολογίες
Η σύσφιξη των δεσμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «δείχνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις περνάνε σε μία νέα εποχή, όπου οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δόγμα της αποτροπής», τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νίκος Δένδιας.
Ένα από τα ζητήματα το οποίο εξετάζεται είναι και το κατά πόσο τμήμα των επιχειρησιακών στρατιωτικών αναγκών μπορεί να καλυφθεί από τους πρώτους 13 ελληνικούς μικροδορυφόρους, για τους οποίους έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.