Reuters: Το υπερσύγχρονο Iron Dome έρχεται για να θωρακίσει την άμυνα της Ελλάδας - Πόσο θα κοστίσει
Η προοπτική ανάπτυξης ενός τέτοιου συστήματος αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από πιθανές απειλές και επιθέσεις.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εμπνευστεί από το ισραηλινό «Iron Dome».
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα πολλαπλών στρωμάτων, που θα προστατεύει τη χώρα από πυραυλικές και μη επανδρωμένες επιθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του εκτενούς σχεδίου εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο στοχεύει να διασφαλίσει την άμυνα της χώρας σε μια περίοδο έντασης και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η προοπτική ανάπτυξης ενός τέτοιου συστήματος αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από πιθανές απειλές και επιθέσεις. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, σε κλειστή ενημέρωση μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το σύστημα αναμένεται να ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής. Οι πρόσφατες εξελίξεις σε γειτονικές περιοχές όπως ο Λίβανος και η Γάζα, όπου το «Iron Dome» του Ισραήλ απέτρεψε επιθέσεις με πυραύλους και drones, ανέδειξαν τη σημασία τέτοιων αμυντικών συστημάτων.
Εντατικές επενδύσεις στην ελληνική άμυνα
Η προγραμματισμένη συνεργασία με το Ισραήλ έρχεται σε μια περίοδο εντατικής επένδυσης στην ελληνική άμυνα, με το δεκαετές πρόγραμμα εξοπλισμού να στοχεύει την αγορά 40 αμερικανικών μαχητικών F-35, τεσσάρων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία και πολλαπλών drones. Ο Δένδιας δήλωσε πως αυτό το πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εθνική άμυνα και ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων δυνάμεων στην τεχνολογία του 21ου αιώνα.
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις βελτιώσεις, συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα που ωθεί τη χώρα να επενδύει σε αμυντικές υποδομές. Ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με θαλάσσια σύνορα και ενεργειακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το νέο σύστημα αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική αμυντική γραμμή στην περιοχή, προβάλλοντας δύναμη και διασφαλίζοντας την ασφάλεια έναντι επιθετικών κινήσεων.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίηση του προγράμματος, η Ελλάδα προσδοκά να γίνει πιο ανταγωνιστική και ισχυρή σε επίπεδο περιφερειακής ασφάλειας, δείχνοντας την ικανότητά της να αντεπεξέλθει σε νέες στρατηγικές προκλήσεις και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.