Απόφαση σταθμός για το Ναυάγιο της Ζακύνθου - Σε τροχιά διάσωσης το μοναδικής ομορφιάς τοπόσημο
Η διαχείριση του Ναυαγίου περνά στον Δήμο Ζακύνθου, ενώ το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος των έργων για τη διάσωσή του.
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι -σύμφωνα με σχετική μελέτη- το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Ελλάδας παγκοσμίως, πίσω από την Ακρόπολη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η μοναδικής ομορφιάς παραλία δεν ήταν προσβάσιμη για το κοινό, κυρίως για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών.
Το καλοκαίρι μάλιστα το Ναυάγιο παρέμεινε κλειστό για τους τουρίστες, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών, είχε απαγορευτεί η πρόσβαση και προσέγγιση στην παραλία τόσο από θαλάσσης όσο και από τη στεριά.
Με απόφαση της Κυβέρνησης ωστόσο, δίνεται λύση στο χρόνιο πρόβλημα ενός από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Όπως αποφασίστηκε, το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος για τα έργα διάσωσης του Ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια η διαχείρισή του θα περάσει στον δήμο Ζακύνθου, ο οποίος και θα θεσπίσει ένα εισιτήριο για τους επισκέπτες, με σκοπό τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται, να διατίθενται για τη συντήρηση και την ανάδειξη της περιοχής.
Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος: «Ψάξαμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, ώστε το Ναυάγιο να διασωθεί και στη συνέχεια να αναδειχθεί όσο γίνεται περισσότερο». Ο κ. Τσάπαλος εξήγησε ότι το δημόσιο θα αναλάβει όλα τα έργα διάσωσης και στη συνέχεια η έκταση θα παραχωρηθεί στον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση, ενώ θα εφαρμοστεί και εισιτήριο.
«Προτεραιότητά μας είναι να σωθεί το συγκεκριμένο μνημείο. Γιατί είναι μνημείο από τη στιγμή που τόσος κόσμος το επισκέπτεται. Όποιος θέλει να δει το Ναυάγιο, θα συνεχίσει να το βλέπει από ψηλά, απλά δεν θα είναι προσβάσιμη μέσω θαλάσσης, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, ο οποίος εξήγησε ότι το εισιτήριο που θα μπει δεν θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα για τους επισκέπτες, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού: «Η Ελλάδα έχει μια υπερσυγκέντρωση τουριστών για συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβάλλουμε ένα εισιτήριο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά».
«Όνειρο που γίνεται πραγματικότητα»
Για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη διαχείριση του Ναυαγίου στον Δήμο.
«Μετά από 40 χρόνια που δεν είχε ασχοληθεί κανείς σοβαρά με το Ναυάγιο, έρχεται η κυβέρνηση να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο για τη Ζάκυνθο. Το Ναυάγιο είναι το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη. Και θα εξαφανιζόταν. Είναι θέμα χρόνου, το προλαβαίνουμε, δεν το προλαβαίνουμε», σχολίασε ο Δήμαρχος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και με βάση τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης όχι μόνο του καραβιού ως σκαρί, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Το Ναυάγιο για να ανοίξει χρειάζεται σοβαρά έργα υποδομής. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε το επόμενο καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα το 2025, αλλά πιστεύω το 2026 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο που έχουμε».
Όπως είπε ο Δήμαρχος, το Ναυάγιο δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, οπότε χρειάζονται έργα υποδομής όχι μόνο στην παραλία, αλλά ακόμη και στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή. «Με το εισιτήριο που θα θεσπίσουμε, θα μπορέσουμε να παρέχουμε τη βασική ασφάλεια και προστασία στους τουρίστες».