«Ναυάγιο»: Οι κληρονόμοι ζητούν τον «Παναγιώτη» από το Δημόσιο - Τί σκοπό έχουν
Οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών του πλοίου «Παναγιώτης», του γνωστού «Ναυάγιου» της Ζακύνθου, τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει, το διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση έχει πάει στον Άρειο Πάγο, όπου επρόκειτο να συζητηθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε.
Όπως λένε οι ίδιοι, μέσω του νομικού τους εκπροσώπου, επιθυμούν να αναλάβουν την επισκευή και τουριστική αξιοποίησή του σε συμφωνία με δημόσιους φορείς.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιοκτητών, δήμου Ζακύνθου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 όταν κατατέθηκε από τον Αλέξανδρο Σουλάνη, τον έναν εκ των ιδιοκτητών του πλοίου – οι άλλοι δυο ήταν οι Παναγιώτης Λυσικάτος και Ευστράτιος Σταυράκης, όλοι τους ναυτικοί - αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου.
Το 2017 το Ειρηνοδικείο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο, το οποίο απέρριψε και αυτό τα ασφαλιστικά μέτρα. Το 2021 οι κληρονόμοι των τριών ναυτικών κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου στον Άρειο Πάγο.
Κόπηκε στη μέση το «Ναυάγιο»
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το διάσημο πλοίο έγινε έρμαιο των σφοδρών καιρικών συνθηκών μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ζάκυνθο.
Βουνό άμμου εν μέσω θυελλωδών ανέμων το σκέπασε χωρίζοντας το κυριολεκτικά στη μέση.
Τότε, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, μιλώντας στο Action 24, προειδοποίησε ότι «αυτό το σημείο αναφοράς, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα χαθεί», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το πλοίο μπορεί να συντηρηθεί.
«Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για το καράβι, πάντα ασχολιόμαστε με τη γύρω περιοχή ή τις κατολισθήσεις» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «για τις κατολισθήσεις υπάρχουν μελέτες, για το καράβι δεν υπάρχει τίποτα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι τρία υπουργεία είναι υπεύθυνα για την περιοχή, ενώ ο δήμος και η περιφέρεια δεν έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, προκειμένου να φτιαχτεί το καράβι, θα πρέπει το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει τη συντήρησή του.
«Πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα το κράτος να παρέμβουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για να πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Αν μας δώσει τις άδειες και την ελευθερία να μπορέσουμε να κινηθούμε, εμείς αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι. Να τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το καλοκαίρι να μπορεί πάλι και ο τουρίστας και ο επισκέπτης να έρθει να δει και να απολαύσει αυτή την πανέμορφη παραλία».