Λέκκας για Ναυάγιο Ζακύνθου: «Καμία διαδικασία δεν μπορεί να το κάνει ασφαλές»
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας μιλά για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία και για το Ναυάγιο της Ζακύνθου.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά χρειάζεται μια προσοχή. Το ιστορικό της περιοχής μας λέει ότι έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη διαδικασία. Όλοι οι σεισμοί που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή δεν εκδηλώνονται κατά μόνας αλλά διαρκούν κάποιο χρονικό διάστημα, με μικρά ωστόσο μεγέθη.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τους σεισμούς αυτούς. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν τέτοιοι σεισμοί αλλά όμως δεν ανησυχούμε γιατί μετά το 1992 που έγινε ο μεγάλος σεισμός στον Πύργο, οι κατασκευές έγιναν πιο ανθεκτικές και πληρούν τους κανονισμούς» εξήγησε μιλώντας στο Action24 ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ευθύμης Λέκκας.
Ερωτηθείς για το αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, ο ίδιος απάντησε ότι επειδή έχουν περάσει μόνο δύο ημέρες και επειδή δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση στους μετασεισμούς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί.
«Δεν διακρίνουμε αν είναι ο κύριος σεισμός, γιατί είναι παρόμοια τα μεγέθη. Δεν έχουμε ένα μέγεθος μεγάλο για να πούμε ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις μονάδες. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που είναι και μοναδικά».
Λέκκας για Ναυάγιο: «Δεν πρόκειται να ανοίξει, καμία τεχνική διαδικασία δεν μπορεί να το κάνει πιο ασφαλές»
Την ίδια ώρα λόγω των σεισμών που έπληξαν τα παράλια της απέναντι Ηλείας, ο αποκλεισμός πρόσβασης στην εμβληματική παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο παραμένει.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ευθύμης Λέκκας, με βάση κοινή υπουργική απόφαση η άλλοτε ανάρπαστη παραλία δεν θα ανοίξει ούτε φέτος, εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια των επισκεπτών. «Το Ναυάγιο παραμένει κλειστό γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότατος», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποια παρέμβαση που θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλέστερη την παραλία, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Αν μπορεί κάποια τεχνική διαδικασία να το κάνει πιο ασφαλές, θα έλεγα πως όχι».
«Στο Ναυάγιο δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε καρφί στο πρανές», τόνισε ο ειδικός, αναφερόμενος στην περιβαλλοντική νομοθεσία που απαγορεύει παρεμβάσεις στην περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
«Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε τοίχους αντιστήριξης, δεν μπορούμε να κάνουμε έργα, θα καταστρέφαμε το φυσικό μνημείο», επεξήγησε, προσθέτοντας βέβαια πως ίσως υπάρξουν κάποια στιγμή προβλέψεις για περιορισμένη αποβίβαση επισκεπτών στη διάσημη παραλία.