Απίστευτο: Ο εγκέφαλός μας είναι πιο αργός και από την… καθυστέρηση
Νέα μελέτη δείχνει ότι η επεξεργασία πληροφοριών από τον εγκέφαλό μας γίνεται εν σειρά και αυτό δημιουργεί «μποτιλιάρισμα».
Σε μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, αναφέρεται ότι, παρά τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, η ταχύτητά του να επεξεργάζεται πληροφορία είναι περίπου 10 bits ανά δευτερόλεπτο ή 10 εκατομμυριοστά του Mbps.
Το «μποτιλιάρισμα» των πληροφοριών
Συγκριτικά, η ταχύτητα μιας ADSL σύνδεσης είναι 20 Mbps. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις σκέψεις εν σειρά, μία τη φορά, δημιουργώντας ένα «μποτιλιάρισμα» πληροφορίας.
Αντίθετα, το περιφερικό νευρικό σύστημα, που επεξεργάζεται πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα, λειτουργεί παράλληλα και φτάνει ταχύτητες της τάξης του 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι περίπου 1 δισ. φορές ταχύτερα από τον «κεντρικό επεξεργαστή» μας.
Οι νευροβιολόγοι Jieyu Zheng και Markus Meister από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια αναφέρουν ότι αυτή η διαφορά αποτελεί ένα μυστήριο: πώς είναι δυνατόν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις χρησιμοποιώντας έναν τόσο αργό «υπολογιστή»; Και πώς ο εγκέφαλος φιλτράρει τόση πληροφορία;
50 bits το δευτερόλεπτο για να διαβάσεις ένα άρθρο
Οι Zheng και Meister εξηγούν ότι η επίλυση του κύβου του Ρούμπικ απαιτεί 12 bits το δευτερόλεπτο, ενώ η ανάγνωση ενός άρθρου 50 bits το δευτερόλεπτο, τουλάχιστον προσωρινά. Οπότε, η ταχύτητα του εγκεφάλου είναι ικανοποιητική.
Από την άλλη πλευρά, η αναλυτική ικανότητα του εγεκφάλου είναι τρομακτική. Τα 80 δισ. νευρικών κυττάρων σχηματίζουν τρισεκατομμύρια συνδέσεις που ομαδοποιούνται, ώστε να μπορούμε να αισθανόμαστε, να φανταζόμαστε και να προγραμματίζουμε τη ζωή μας σε συνάρτηση με τους συνανθρώπους μας.
Στον αντίποδα, οι μύγες έχουν περίπου 100.000 νευρώνες, που επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες της αναζήτησης τροφής και της αναπαραγωγής. Γιατί δεν μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να χρησιμοποιήσει μονάδες που εργάζονται παράλληλα για την επεξεργασία πληροφορίας;
Η εξέλιξη είναι ακόμα πιο αργή
Αν και δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, οι Zheng και Meister εικάζουν ότι ο λόγος είναι πως δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη για ταχύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανέκαθεν ο άνθρωπος ζούσε σε ένα περιβάλλον που άλλαζε αργά και η προσαρμογή του για να επιβιώσει γινόταν εξίσου αργά.
«Ακόμα και τα 10 bits το δευτερόλεπτο είναι αρκετά στις χειρότερες των περιπτώσεων», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η μελέτη της εξέλιξης του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και στην κατανόηση της σημασίας του να επεξεργαζόμαστε μία πληροφορία τη φορά.